Linkuri accesibilitate

„Cu cât autoritățile belaruse se tem mai mult, cu atât mai mare e termenul de condamnare a oponenților”


Maria Kalesnikava
Maria Kalesnikava

Sora Mariei Kalesnikava, una din liderele opoziției belaruse, vorbește despre procesul de judecată intentat de regimul Lukașenka și despre posibila sentință.

Pe 4 august, la Minsk a început procesul membrilor echipei lui Viktor Babarika, fostul candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut și a doi importanți lideri ai opoziției belaruse, Maria Kalesnikava și Maxim Znak. Aceștia sunt puși sub acuzare de regimul autoritar al lui Lukașenka pentru „crearea unei comunități extremiste”, „solicitarea de acțiuni menite să aducă atingere securității naționale” și „conspirarea pentru a prelua sau păstra puterea într-un mod neconstituțional”.

Kalesnikava și Znak riscă până la 12 ani de închisoare...

Procesul se desfășoară cu ușile închise, rudele acuzaților nu au fost admise în sala de judecată, însă jurnaliștii din presa de stat din Belarus au putut intra la proces. Într-un video filmat în sala de judecată, Maria Kalesnikava zâmbește, dansează și schițează gestul inimii, simbolul care a consacrat-o și în campania prezidențială de anul trecut.

Tatiana Homici, sora Mariei Kalesnikava , care este și membră a echipei lui Viktor Babarika, a povestit pentru Current Time despre ce știu rudele despre procesele intentate împotriva liderilor opoziției.

Current Time:Maria își rupe pașaportul și iese prin portbagajul mașinii, atunci când este scoasă cu forța din Belarus. Maria dansează în așteptarea procesului, în urma căruia cel mai probabil va fi închisă. De unde are ea atâta putere?

Tatiana Homici: „Aceasta este o trăsătură înnăscută a Mașei – pozitivismul ei, energia ei, forța ei inepuizabilă, curajul și principialitatea în multe lucruri. Așa a fost ea mereu, de fapt. Sunt adesea întrebată dacă aceste trăsături au apărut abia vara trecută sau ea a fost întotdeauna așa.

Da, ea a fost întotdeauna așa...

Prin urmare, eu nu am fost surprinsă când Mașa și-a rupt pașaportul la frontieră ca să nu poată fi deportată. Nu am fost surprinsă nici astăzi. Și desigur că am fost foarte bucuroasă să o văd.”

Current Time: „Vreau să înțeleg: Dvs, în calitate de soră, adică rudă apropiată, dar și prietenă, știți ceva despre detaliile dosarului penal? Știți de ce a fost închisă? De ce anume, concret, este acuzată?

Tatiana Homici: „Desigur că nu. Avocații au semnat un acord de nedivulgare, ceea ce înseamnă că nici măcar avocații care și-au pierdut licența nu au voie să spună nimic. Este vorba despre Liudmila Kazak, Alexandr Pilcenko. Acum avocații chiar nu spun nimic, adică știm doar care sunt articolele din Codul penal cu acuzațiile aduse.”

Current Time: „Am vorbit și noi despre acest lucru. De ce credeți că aceste lucruri sunt ținute secrete, și procesul este unul închis?

Tatiana Homici: „Da, întotdeauna trebuie să existe un text al acuzației – care cuvinte anume constituie apeluri la preluarea cu forța a puterii, ce acțiuni anume constituie conspirație, despre ce fel de formațiune extremistă este vorba?

Adică ar trebui să fie întotdeauna niște fapte concrete...

Și, respectiv, dacă nu avem un proces deschis, nu cunoaștem detaliile de la bun început, de mai bine de un an, acest lucru vorbește doar despre absurditatea acestor acuzații. Dacă autoritățile bieloruse sunt atât de sigure că au dreptate, că există probe a vinovăției, de ce să nu o facă într-un proces public și deschis?”

Current Time: Într-adevăr, de ce? Dvs. înțelegi de ce?

Tatiana Homici: „Pentru că acuzațiile sunt absurde, pentru că acest dosar este fabricat și motivat politic tocmai din cauza poziției lor civice, a activismului lor, a faptului că anul trecut l-au susținut pe Viktor Babarika.”

Current Time: Credeți că Maria chiar va primi în cele din urmă termenul maxim, de 12 ani?

Tatiana Homici: „Din păcate, acum situația este de așa natură, încât vedem că în toate cauzele penale motivate politic termenele de detenție sunt foarte mari. Așa cum s-a întâmplat cu Viktor Babarika, care din maximum de 15 ani el a primit 14 ani de detenție. Se pare că cu cât autoritățile din Belarus se tem mai mult de o persoană, deținut politic, activist, politician – cu atât mai mare este termenul de detenție.

Acest lucru, din nou, vorbește despre de slăbiciune, despre frică pe care o inspiră Mașa, pe care o inspiră Viktor Babarika. Prin urmare, văzând aceste termene de detenție acum, evident că cel mai probabil termenul va fi unul destul de lung. Poate chiar maxim.”

XS
SM
MD
LG