Linkuri accesibilitate

Belarus: zeci de mii de protestatari în pofida amenințării cu muniție de război


Belarus: zeci de mii de protestatari în pofida amenințării cu muniție de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Zeci de mii de persoane au protestat din nou duminică la Minsk și în alte orașe din Belarus deși forțele de ordine avertizaseră că ar putea recurge la muniție de război dacă manifestațiile degenerează în acte de violență. La Minsk au fost scoase pe străzi tunurile cu apă și vehicule blindate dar poliția nu a recurs la ele. Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului Viasna, peste 200 de persoane au fost reținute la Minsk, în jur de 30 în alte orașe.

Manifestațiile provocate de ceea ce majoritatea consideră a fi măsluirea alegerilor prezidențiale, au izbucnit cu 11 săptămâni în urmă. De atunci au loc fără întrerupere deși peste 12 mii de participanți au fost reținuți, mulți dintre ei maltratați, jurnaliștii străini și-au pierdut acreditările iar internetul a fost blocat temporar.​

Protestatarii cer organizarea de noi alegeri prezidențiale corecte și libere, demisia președintelui Alexandr Lukașenka care potrivit rezultatelor oficiale ar fi obținut peste 80 la sută din voturi și eliberarea deținuților politici.

XS
SM
MD
LG