Linkuri accesibilitate

Bellingcat: Atacul împotriva lui Skripal, coordonat de un ofițer GRU de rang înalt (Video)


Imaginea unui flacon de parfum utilizat pentru otrăvirea cu Novicioc
Imaginea unui flacon de parfum utilizat pentru otrăvirea cu Novicioc

Dovezi că atacul cu Novicioc din martie 2018 asupra fostului spion rus Serghei Skripal a fost coordonat de Denis Sergheev, general-maior în GRU, localizat în Londra.

Organizația investigativă Bellingcat spune că a obținut dovezi potrivit cărora atacul cu Novicioc din martie 2018 asupra fostului spion rus Serghei Skripal a fost coordonat de un ofițer de securitate rus de rang înalt dintr-o cameră de hotel din Londra.

Autoritățile britanice au dat vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru atacul petrecut în orașul englez Salisbury, spunând că Serghei Skripal și fiica lui Iulia au fost otrăviți cu Novicioc – o armă chimică de tip militar inventată de sovietici. Putin a negat însă orice implicare.

În cel mai recent raport asupra atacului, organizația investigativă Bellingcat spune că a obținut liste de convorbiri telefonice care validează ipoteza că otrăvirea a fost supravegheată și organizată de Denis Sergheev, la vremea aceea ofițer activ din serviciul de informații rusesc GRU.

Partenerul organizației Bellingcat pentru această investigație, BBC Newsnight, spune că a aflat din propriile surse că Sergheev are rangul de general-maior la GRU.

„Implicarea unui general-maior de la GRU ar indica importanța neobișnuit de mare a operațiunii”, a spus Bellingcat. Organizația a mai spus că particularitățile convorbirilor telefonice ale lui Sergheev în timpul scurtei lui șederi la Londra trimit la o metodă folosită în alte operațiuni, în care un ofițer de rang înalt comunică cu Moscova, în vreme ce agenții de pe teren nu primesc nici un fel de instrucțiuni prin telefon sau pe net.

Bellingcat spune că datele telefonice obținute confirmă că Sergheev ar fi acționat sub numele de agent Serghei Fedotov, și că a ajuns la Londra cu avionul la 2 martie, cu două zile înaintea atacului de la Salisbury.

Organizația mai spune că Sergheev a lucrat într-un hotel de lângă gara londoneză Paddington, comunicând în total de 11 ori prin telefon în weekendul atacului cu o persoană de contact moscovită cu numele de cod „Amir”. Numărul folosit de persoana de contact moscovită aparținea unui sim-card preplătit, fără proprietar legitimat – posibil un număr „non-standard” dintr-o serie specială folosită de serviciile de securitate rusești.

Putin îl numește „trădător” pe fostul spion Skripal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00

Bellingcat a mai spus că în timpul șederii la Londra Sergheev aproape nu a ieșit din camera de hotel, mergând doar o dată, scurt, într-o zonă de lângă Oxford Circus și Embankment la 3 martie, în ajunul atacului. Exact în acel interval de timp cei doi agenți GRU acuzați de britanici de efectuarea atacului, Anatoli Cepiga și Aleksandr Mișkin, se aflau în aceeași zonă, pregătindu-se să ia trenul de la gara Waterloo spre Salisbury.

Skripal și fiica lui au fost găsiți în stare de inconștiență pe o bancă din Salisbury la 4 martie 2018. Ambii au fost grav bolnavi, dar și-au revenit complet într-un tratament spitalicesc de câteva săptămâni.

O femeie britanică, Dawn Sturgess, a murit mai târziu otrăvită, după ce a intrat în contact cu agentul Novicioc.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG