Linkuri accesibilitate

Biden își anunță primii pași, Trump nu se recunoaște învins


Joe Biden și Kamala Harris
Joe Biden și Kamala Harris

Președintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, urma să anunțe luni, 9 noiembrie, constituirea unei celule de criză pentru combaterea pandemiei de coronavirus, ca parte din angajamentul său declarat de a „nu precupeți niciun efort” pentru aducerea pandemiei sub control.

Biden a spus limpede în discursul rostit cu ocazia victoriei în alegeri, la 7 noiembrie, că își va face din lupta împotriva pandemiei o prioritate de prim rang și că va alcătui în acest scop o echipă de experți.

Adjunctul șefului de campanie al lui Biden a precizat luni că munca acestei echipe va începe de îndată.

Exit poll-urile alegerilor de la 3 noiembrie au arătat că felul cum a gestionat administrația lui Donald Trump pandemia a fost un motiv de nemulțumire pentru mulți alegători.

În timpul campaniei, Biden l-a criticat adesea pe Trump pentru incapacitatea de a combate pandemia, care a atins noi recorduri în ultimele săptămâni în Statele Unite în ce privește numărul de infectări și de decese.

Pe site-ul de tranziție al lui Biden combaterea pandemiei de COVID-19 este urmată la capitolul „priorități” de relansarea economică, egalitatea rasială și combaterea schimbărilor climaterice.

Între timp, cresc presiunile asupra lui Trump pentru a-l convinge să recunoască victoria lui Biden în alegeri și să-l felicite, respectând un obicei al tuturor celor care au pierdut alegerile americane, inclusiv după un singur mandat.

Dar până luni nu se întrezărea vreun indiciu că Trump va asculta asemenea sfaturi.

În ultimele postări pe Twitter, Trump a scris din nou, fără dovezi, despre falsificarea alegerilor. Membri ai familiei prezidențiale și o parte din fruntașii Partidului Republican îi dau dreptate lui Trump, dar figuri celebre din aceeași tabără, inclusiv fostul președinte George W. Bush, deja l-au felicitat pe învingător.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG