Linkuri accesibilitate

Biden și Putin se vor întâlni la Geneva


Joe Biden și Vladimir Putin la Moscova, 10 martie 2011

Președintele Statelor Unite, Joseph Biden se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, pe 16 iunie, primul summit ruso-american de la inaugurarea președinției sale.

Aceste convorbiri vor testa abordarea administrației Biden față de Rusia – răspunsul la provocările multiple ale Kremlinului, pe de o parte, și dezvoltarea unei relații cu un mai mare grad de stabilitate si predictibilitate, pe de altă parte.

Tensiunile dintre cele două țări au fost vizibile, în primele două luni ale administrației Biden. La 16 martie, servicii de informații americane au făcut public un raport din care rezultă că regimul Putin a încercat să influențeze alegerile americane împotriva lui Biden și în sprijinul fostului președinte Donald Trump, având și obiectivul de a destabiliza America și reduce încrederea cetățenilor în procesul electoral.

La o zi după aceea, Biden a spus într-un interviu că, după opinia sa, Putin este un „ucigaș”, ceea ce a antrenat rechemarea ambasadorului rus de la Washington.

Administrația Biden a impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru amestecul în alegeri, încercarea de a-l asasina pe dizidentul Aleksei Navalnîi și încarcerarea ulterioară a acestuia, acte de piraterie cibernetică și continuarea ocupației în Crimeea.

Rusia a recurs la contra-măsuri, expulzând diplomați americani și interzicând accesul în țară a unor oficialități americane.

Concentrarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina a atras critici din Statele Unite și alte țări occidentale.

În ciuda acestor tensiuni, ambele țări și-au exprimat interesul de a coopera, în chestiuni de interes comun, între care Tratatul START de control al înarmărilor nucleare. Putin a luat parte la summitul digital, organizat de Casa Albă, având în atenție combaterea încălzirii globale. Administrația Biden a ridicat sancțiunile impuse unor firme și persoane particulare, apropiate de Putin, pentru rolul lor în construirea conductei Nord Stream 2, decizie criticată de unii membrii în Congres ca fiind un cadou făcut lui Putin.

Înainte de întâlnirea cu Putin, Biden se va afla în Marea Britanie pentru summitul G7 și la Bruxelles, unde va vizita sediul NATO și va participa la summitul Alianței.

Vezi comentarii

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG