Linkuri accesibilitate

Joe Biden a ajuns în Polonia după o vizită istorică la Kiev


Președintele SUA, Joe Biden, în gar din Kiev, 20 februarie 2023. El a călătorit cu trenul din Polonia până la Kiev timp de aproape 10 ore
Președintele SUA, Joe Biden, în gar din Kiev, 20 februarie 2023. El a călătorit cu trenul din Polonia până la Kiev timp de aproape 10 ore

Președintele SUA, Joe Biden, a părăsit Kievul și a ajuns în Polonia după ce a petrecut mai mult de cinci ore în capitala ucraineană.

Vizita la Kiev și-a propus să sublinieze sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, cu câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în țara vecină, o acțiune care a zguduit securitatea globală.

Biden s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Mariinski din centrul capitalei ucrainene la 20 februarie și a promis noi livrări de armament în valoare de 500 de milioane de dolari, într-un moment în care aliații occidentali caută să consolideze un front unit împotriva Rusiei, care după cum se așteaptă, urmează să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni.

„Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare”, a declarat Biden în timp ce vorbea de pe un podium decorat cu steagurile SUA și Ucrainei.


„Democrația stă în picioare. Americanii sunt alături de voi, iar lumea este alături de voi”.

Într-o declarație anterioară de anunțare a vizitei, Biden a declarat că face această vizită neanunțată pentru a reafirma „angajamentul nostru neclintit și nezdruncinat față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

"El [președintele rus Vladimir Putin] se bazează pe faptul că nu o să rămânem uniți... El a crezut că poate supraviețui mai mult decât noi. Nu cred că se gândește la asta acum. Dumnezeu știe la ce se gândește, dar nu cred că se gândește la asta. Dar s-a înșelat amarnic.", a adăugat Biden.

Zelenski a calificat vizita drept un „semn extrem de important de susținere pentru toți ucrainenii”, în contextul în care aceștia se apropie de aniversarea unui an de la invazie, la 24 februarie. „Chiar acum, în Ucraina, se decide destinul ordinii internaționale...”, a declarat Zelenski prin intermediul unui interpret pentru Biden.

Ucrainenii, despre vizita lui Biden

Pe stradă, efectele vizitei lui Biden asupra unei populații care a trebuit să suporte un an de atacuri au fost palpabile.

Iulia Paievska, un paramedic ucrainean în vârstă de 54 de ani și fondatoare a unui corp voluntar de ambulanță numit Îngerii Tairei, a spus că vizita președintelui american la Catedrala Sfântul Mihail din Kiev a fost esențială, deoarece „a arătat respect pentru lupta noastră și pentru cei pierduți”. Ea a avut, de asemenea, implicații mai largi, a adăugat Iulia. „Cred că aceasta este, în primul rând, o demonstrație pentru ruși că nimeni nu se teme de ei; lumea liberă a realizat în sfârșit că nu sunt atât de înfricoșători pe cât ar vrea să creadă", a spus ea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden (stânga), în fața Mănăstirii Sfântul Mihail, Kiev, 20 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden (stânga), în fața Mănăstirii Sfântul Mihail, Kiev, 20 februarie 2023


Olena Șkarinska, locuitoare a Kievului, spune și ea: „Arată că sprijinul său [al lui Biden] este serios”.

Oficialii ruși au minimalizat vizita lui Biden. Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova în regiunea ocupată Zaporojie, spunea că Zelenski „arăta ca un servitor pe lângă Biden”.

Guvernul german a calificat vizita drept un „semnal bun”, în timp ce Polonia a declarat că a salutat-o ca pe un indiciu al angajamentului Washingtonului față de Kiev în războiul său împotriva Rusiei.

Turneul european continuă în Polonia

Biden a făcut oprirea la Kiev în timpul călătoriei către Polonia vecină pentru o vizită.

Târziu, la 20 februarie, în gara din orașul Przemysl, în sudul Poloniei, jurnaliștii Reuters informează că au observat sosirea trenului lui Biden și rânduri de vehicule care îl așteptau, unele cu numere de înmatriculare americane.

Postul privat de televiziune TVN24 a difuzat imagini la scurt timp după aceea, în care se vede cum Biden coboară din tren, urmat de convoiul auto care părăsește gara.

La Varșovia, Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre eforturile colective de sprijinire a Ucrainei și pentru a mulțumi Poloniei pentru că a ajutat Statele Unite și alte țări să faciliteze livrările de asistență militară și umanitară.

Seara, Biden va ține un discurs despre modul în care Statele Unite au contribuit la mobilizarea lumii pentru a sprijini Ucraina, în contextul în care războiul intră în al doilea an de război, fără a se întrevedea un sfârșit.

„Președintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina, așa cum l-ați auzit spunând de multe ori, atât timp cât va fi nevoie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.

Înainte de a pleca miercuri de la Varșovia spre Washington, Biden se va întâlni cu liderii celor Nouă de la București, aliații din flancul estic al NATO, pentru a-și reafirma sprijinul neclintit pentru securitatea acestora.

Vizitele în Ucraina și Polonia au loc în timp ce forțele rusești continuă să lovească poziții militare și așezări civile în estul și sudul Ucrainei, în ciuda a ceea ce Zelenski a numit pierderi rusești „extraordinar de semnificative” în zonele cheie disputate din regiunea Donețk.

Rusia a efectuat 10 lovituri cu rachete și 25 de raiduri aeriene în estul regiunii Luhansk și Donețk, precum și în sudul regiunii Zaporojie, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic, adăugând că 62 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete au fost, de asemenea, înregistrate de-a lungul liniei frontului.

„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Șahtar", a precizat acesta.

Statul Major General a precizat că bombardamentele au ucis și rănit civili, fără a oferi detalii. Armata ucraineană avertizează că amenințarea loviturilor rusești rămâne ridicată în întreaga Ucraină.

XS
SM
MD
LG