Linkuri accesibilitate

Biden avertizează Rusia cu privire la afirmațiile privind „bomba murdară”


Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat Rusia pe 25 octombrie că utilizarea unei arme nucleare tactice ar fi o „greșeală incredibil de gravă”, după ce Moscova a afirmat că Ucraina se pregătește să folosească o așa-numită „bombă murdară” pe propriul teritoriu.

Moscova a făcut această afirmație în weekend, provocând o reacție imediată de contestare din partea Statelor Unite și a altor țări care au susținut Ucraina. Ucraina și aliații săi suspectează că Rusia ar fi făcut afirmația pentru a pregăti o diversiune în care ar utiliza o așa-numită bombă murdară, dând apoi vina pe Ucraina pentru atac și folosind atacul pentru ca Moscova să aibă o justificare pentru folosirea armelor nucleare convenționale.

Biden a declarat că Rusia „ar face o greșeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”. Pe 25 octombrie, Moscova a acuzat Ucraina că ar pregăti o asemenea operațiune în fața Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul țării la ONU, Dmitri Polianski, a declarat ulterior că Rusia este „satisfăcută pentru că am sensibilizat opinia publică”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că se pregătește să trimită inspectori la două situri ucrainene în zilele următoare, ca reacție la cererea Ucrainei de a efectua o inspecție în urma afirmațiilor Rusiei.

XS
SM
MD
LG