Linkuri accesibilitate

Biden crede că Putin va interveni militar în Ucraina


Președintele Statelor Unite, Joe Biden, la conferința de presă cu ocazia primului său an de mandat. AP Poll
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, la conferința de presă cu ocazia primului său an de mandat. AP Poll

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anticipat că Rusia va interveni în Ucraina, avertizând însă din nou că o ofensivă militară va avea consecințe economice grave asupra Rusiei.

Vorbind în timpul unei ample conferințe de presă la 19 ianuarie, pentru a marca primul său an de mandat, Biden a mai spus că Putin nu a luat probabil o decizie fermă încă. „Nu sunt sigur că știe ce va face. Presupun că va interveni. Trebuie să facă ceva”, a spus Biden.

Președintele american a repetat avertismentul că un atac asupra Ucrainei ar fi un „dezastru pentru Rusia” și va cauza pierderi de vieți omenești, consecințe economice și un impact politic enorm asupra Moscovei. „Aliații și partenerii noștri sunt gata să impună costuri severe și să aducă daune semnificative Rusiei și economiei ruse”, a spus Biden.

El a vorbit despre sancțiuni împotriva sectorului energetic rus și sancțiuni financiare, care ar face imposibil pentru băncile rusești să aibă tranzacții în dolari.

Deși armata rusă este mai puternică decât cea a Ucrainei, Biden a sugerat că pierderile de vieți omenești pentru ruși pot fi „grele”. „Pentru Rusia, acesta nu este o simplă plimbare (...). Din punct de vedere militar, ei au o superioritate covârșitoare. În ce privește Ucraina, vor plăti un preț ridicat imediat, pe termen scurt, mediu și lung, dacă vor acționa”, a spus Biden.

Vorbind despre poziția lui Putin, președintele american și-a exprimat părerea că liderul rus „încă nu dorește un război la scară largă”, dar urmărește escaladarea conflictului în confruntare.

Rusia a dislocat aproximativ 100 000 de militari în Crimeea ocupată și în apropierea granițelor Ucrainei, cauzând îngrijorări în capitalele occidentale în legătură cu un posibil atac asupra Ucrainei. Președintele Statelor Unite a mai spus că, după părerea sa, Putin vrea să pună la încercare NATO, iar răspunsul concret la acțiunile Rusiei va depinde de amploarea acestora, dar și de capacitatea Occidentului de a acționa unit.

XS
SM
MD
LG