Linkuri accesibilitate

Biden: Explozia de la spitalul din Gaza „pare produsă de cealaltă echipă”, și nu de Israel


Premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) îl îmbrățișează pe președintele american Joe Biden la sosirea acestuia pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, 18 octombrie 2023.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) îl îmbrățișează pe președintele american Joe Biden la sosirea acestuia pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, 18 octombrie 2023.

Ajuns miercuri la Tel Aviv, președintele Joe Biden a spus că SUA vor să arate lumii că sunt solidare cu israelienii. El a opinat, de asemenea, că explozia petrecută la un spital din Fâșia Gaza nu a fost provocată de către armata israeliană.

„Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcut de cealaltă echipă, nu de Israel”, i-a spus Biden premierului israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri de miercuri. Dar Biden a spus că sunt mulți cei care nu sunt siguri ce a cauzat explozia. Biden nu a oferit detalii despre motivul pentru care credea că explozia nu a fost cauzată de israelieni.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un atac aerian israelian a provocat sute de morți și răniți. Armata israeliană a negat implicarea și a dat vina pe o rachetă trasă greșită a Jihadului Islamic Palestinian, o grupare militantă care a declinat responsabilitatea.

Biden urma să viziteze Iordania după oprirea în Israel, dar întâlnirile de acolo cu liderii arabi au fost anulate după explozia de la spital.

Președintele SUA i-a spus lui Netanyahu că este „profund întristat și revoltat” de explozia de la spital. El a subliniat că „Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian, căruia i-a adus doar suferință.” Biden a vorbit despre necesitatea de a găsi modalități de a „îmbunătăți capacitatea de salvare a vieților pentru a-i ajuta pe palestinienii care sunt nevinovați, prinși la mijloc”.

Dar el a mai spus că Hamas a „măcelărit” 1400 de oameni în atacul din 7 octombrie. Biden a descris pe larg oroarea uciderii israelienilor nevinovați, inclusiv a copiilor.

„Americanii sunt cu adevărat îndurerați. Americanii sunt îngrijorați,” a adăugat el.

Netanyahu i-a mulțumit lui Biden pentru că a venit în Israel, spunându-i că vizita a fost „profund, profund emoționantă”. „Știu că vorbesc în numele întregului popor al Israelului când spun: Mulțumesc, domnule președinte, mulțumesc că sunteți alături de Israel astăzi, mâine și întotdeauna”.

Netanyahu a afirmat că, pe bună dreptate, președintele Biden trage o linie clară între „forțele civilizației și cele ale barbariei”, spunând că Israelul este unit în hotărârea sa de a învinge Hamas. „Lumea civilizată trebuie să se unească pentru a învinge Hamas”, a mai spus el.

Biden și-a programat, de asemenea, să se întâlnească cu demnitari israelieni din domenii de decizie, dar și cu familiile victimelor și ale celor luați ostatici la 7 octombrie.

Posibilitatea îmbunătățirii relațiilor dintre Israel și vecinii săi arabi pare să se estompeze; Israelul s-a pregătit pentru o potențială invazie terestră a Gaza ca răspuns la atacurile Hamas.

Aproximativ 2.800 de palestinieni au fost uciși în urma atacurilor israeliene în Gaza. Alte 1200 de persoane se crede că sunt îngropate sub dărâmături, în viață sau nu, au declarat autoritățile sanitare palestiniene. Acestea sunt informațiile dinainte de explozia de la spitalul din Gaza.

XS
SM
MD
LG