Linkuri accesibilitate

Biden extinde sancțiunile împotriva Chinei


Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice firmelor americane să investească în companii care au legături cu activități militare sau de supraveghere ale Chinei. Ordinul lui Biden reprezintă o extindere a celui semnat de predecesorul său, Donald Trump și demonstrază că noua administrație de la Washington continuă anumite politici dure față de China, inițiate de Trump.

Ordinul executiv al fostului președinte a interzis firmelor americane să facă afaceri cu 31 de companii care aveau legături cu statul chinez. Cel al lui Biden lărgește aria de cuprindere a celui anterior, incluzând 59 de firme chineze, între care unele de înaltă tehnologie, care produc sau comercializează echipamente de supraveghere, folosite împotriva unor minorități etnice și religioase și care facilitează represiunea și încălcări grave ale drepturilor omului.

Scopul declarat al ordinelui executiv este să se asigure că investiții americane nu sprijină firme chineze care „subminează securitatea și valorile Statelor Unite și ale aliaților”.

Interdicția intră în vigoare la 2 august, dar investitorilor li se va permite să întrețină relații pînă anul viitor pentru a se putea retrage din afacerile respective.

Observatorii politici remarcă că pentru a pedepsi folosirea de către China a tehnologiilor de supraveghere ca armă de îngrădire a drepturilor omului, Statele Unite vor trebui să convingă aliați din Europa, ca și Japonia și Corea de Sud să recurgă și ele la sancțiuni similare.

XS
SM
MD
LG