Linkuri accesibilitate

Biden l-a asigurat pe Zelenski că Statele Unite vor „răspunde decisiv”, dacă Rusia invadează Ucraina


Volodimir Zelenski (stânga) îl întâlnește la Washington pe Joe Biden
Volodimir Zelenski (stânga) îl întâlnește la Washington pe Joe Biden

Președintele american Joe Biden i-a dat asigurări omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice pe 2 ianuarie că Statele Unite și aliații lor vor „răspunde decisiv”, dacă Rusia invadează Ucraina.

Biden a „reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, după discuția celor doi lideri.

Psaki a mai spus că președinții „și-au exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice, care încep săptămâna viitoare” între Occident și Rusia.

Zelenski a spus că el și Biden au discutat despre cooperarea dintre Statele Unite, Ucraina și alți parteneri „pentru menținerea păcii în Europa, prevenirea escaladării ulterioare”, dar și despre continuarea „reformelor, a de-oligarhizării” în Ucraina. Zelenski a mai spus că Kievul apreciază sprijinul „neclintit” din partea Statelor Unite.

A fost a doua convorbire din ultimele trei săptămâni a celor doi președinți, având ca temă principală concentrarea de trupe ruse la granițele Ucrainei. Potrivit serviciilor de informații americane, Rusia a făcut pregătiri pentru un potențial atac, iar autoritățile de la Kiev și-au exprimat îngrijorarea că trupele ruse ar putea invada Ucraina în următoarele săptămâni.

Congresmenul democrat Adam Schiff, președinte al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, crede că președintele rus Vladimir Putin intenționează într-adevăr să invadeze Ucraina. „Numai un nivel al sancțiunilor cu care Rusia nu s-a mai ciocnit vreodată îl va putea descuraja”, a spus Schiff, pe 2 ianuarie, la televiziunea americană CBS. Un alt factor puternic de descurajare pentru Putin este „înțelegerea faptului că, dacă invadează, aceasta va aduce NATO mai aproape de Rusia, nu o va îndepărta”.

Discuția lui Biden cu Zelenski a avut loc după o convorbire telefonică purtată de președintele american cu cel rus, pe 30 decembrie.

În timp ce Biden l-a avertizat pe Putin împotriva invadării Ucrainei, spunând că Statele Unite și aliații lor vor răspunde cu sancțiuni aspre, liderul de la Kremlin a spus că sancționarea Rusiei va fi o „greșeală colosală”. Dar ambii președinți s-au pronunțat pentru calea diplomatică.

Luna trecută, Rusia a cerut Occidentului o serie de garanții de securitate, inclusiv un angajament din partea NATO că nu va mai primi în rândurile sale noi țări din fosta URSS, ca Ucraina și Georgia, și că își va retrage forțe desfășurate în Europa Centrală și de Est. La o conferință de presă de sfârșit de an, Putin a îndemnat Occidentul să îndeplinească cererile „imediat”.

Apărându-și decizia privind concentrarea de trupe la granițele Ucrainei, Moscova a spus că nu poate rămâne indiferentă față de ceea ce consideră acțiuni agresive ale NATO în apropierea sa.

Statele Unite au îndemnat Rusia să se implice în mod serios în viitoarele discuții la nivel înalt privind conflictul tensionat dintre Moscova și Kiev.

Oficialii americani și ruși se pregătesc să se întâlnească pe 9-10 ianuarie, la Geneva, pentru a discuta în cadrul Dialogului bilateral de stabilitate strategică despre controlul armelor și tensiunile în jurul Ucrainei.

Această întâlnire poate fi urmată de discuții separate între Rusia și NATO, pe 12 ianuarie, la Bruxelles, iar pe 13 ianuarie – de discuții, la Viena, pe platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Rusia, Statele Unite și aliații lor europeni.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG