Linkuri accesibilitate

Biden: Noi ne apărăm oamenii | Replica SUA la agresiunile militare atribuite unor grupări iranieni


Acte de violență puse pe seama unor forțe sprijinite de Iran, în Siria, împotriva trupelor americane au antrenat amenințări cu represalii din partea președintelui Biden.

„Statele Unite nu caută conflict cu Iranul” – a spus acesta, continuând ”Dar suntem pregătiți să acționăm hotărât pentru a ne apăra oamenii”.

Biden: Noi ne apărăm oameni | Replica SUA la agresiuni militare atribuite unor grupări iranieni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Asta s-a și întâmplat, o operațiune în timpul nopții, ordonată de Biden pentru a trimite un mesaj clar. Violențele din Siria dau la iveala riscul escaladării într-o perioadă în care Statele Unite și Iranul nu se înțeleg cu privire la programul nuclear al Teheranului, sprijinul oferit de Iran unor militanți în Orientul Mijlociu și livrarea de tehnologie militară iraniană către Rusia.

Președintele Biden încearcă să evite noi acte de violență, vizând forțe americane în Irak, Liban și în alte părți. Primul incident s-a petrecut joi, când o dronă a explodat și a lovit o instalație americană din nord-estul Siriei, acolo aflându-se sute de militari americani, în misiuni anti-teroriste care au debutat cu ani în urmă, împotriva grupării ISIS. Acolo, o persoană și-a pierdut viața și alte șase, între care cinci militari americani, au fost rănite.

Administrația Biden crede că miliții pregătite de Iran s-ar fi făcut vinovate. Ca răspuns, forțe americane au efectuat raiduri cu avioane F15, împotriva unor poziții ale Gărzilor Islamice Revoluționare iraniene, despre care se crede că ar pregăti milițiile care au atacat. Ulterior, zece proiectile au fost lansate la Green Village, o bază americană aflata la sud față de atacul inițial. Acolo nu au fost răniți.

Aceste evoluții au loc în condițiile în care Arabia Saudită, un aliat strategic al Americii reia relațiile diplomatice cu Teheranul, cu ajutorul Chinei. Forțe americane rămân în regiune, Statele Unite încearcând însă să evite operațiuni militare ample, ca cele din trecut. Comandamentul american din Orientul Mijlociu arată că din ianuarie 2021, forțe sprijinite de Iran au atacat de 78 de ori obiective americane, cu personal militar.

Biden s-a consultat cu consilierul său pentru securitate națională, când a decis cu privire la ripostă. Violențele dau la iveală și instabilitatea din Siria unde, la 12 ani de la începerea războiului civil, regiuni sunt controlate de grupări diferite. În estul Siriei sunt staționați circa 900 de militari americani.

XS
SM
MD
LG