Linkuri accesibilitate

Discurs către națiune: Biden va cere Congresului SUA o masivă finanțare pentru Ucraina și Israel


Președintele SUA, Joe Biden, se adresează națiunii cu privire la conflictul dintre Israel și Gaza și invazia rusă în Ucraina, din Biroul Oval al Casei Albe, Washington, DC, 19 octombrie 2023.
Președintele SUA, Joe Biden, se adresează națiunii cu privire la conflictul dintre Israel și Gaza și invazia rusă în Ucraina, din Biroul Oval al Casei Albe, Washington, DC, 19 octombrie 2023.

Președintele SUA Joe Biden s-a adresat națiunii într-un discurs în care s-a referit la necesitatea ajutorării Ucrainei și Israelului în conflicte reprezentând „amenințări la democrația și securitatea globală.”

Discursul anticipează cererea către parlamentarii americani de asistență militară de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel.

Președintele Joe Biden a legat Rusia lui Vladimir Putin care a invadat Ucraina de militanții Hamas din Fâșia Gaza care au atacat Israelul, declarând că sunt, deopotrivă, amenințări la democrația și securitatea globală.

În acest discurs către națiune rostit de la Biroul Oval de la Casa Albă, în seara zilei de 19 octombrie, Biden a spus că va trimite Congresului SUA o solicitare urgentă de finanțare (a cărei valoare totală va fi, după cum se pare, de peste 100 de miliarde de dolari) pentru anul viitor, ajutor extrem de important pentru cei doi mari aliați aflați în război.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină”, a spus Biden, adăugând că fondurile sunt „o investiție inteligentă” care „va plăti dividende pentru securitatea americană pentru generații”.

Înainte de discursul său, Casa Albă a spus că Biden a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru Kiev în fața invaziei pe scară largă a Rusiei, lansată în februarie 2022.

Solicitarea de fonduri – presa americană a citat surse care afirmă că vor fi alocate Ucrainei aproximativ 60 de miliarde de dolari și alte 14 miliarde de dolari, Israelului – survine pe fondul recentelor avertismente venite din partea administrației Biden că timpul se scurge în defavoarea Ucrainei, care se luptă cu o contraofensivă epuizantă pe măsură ce proviziile sale de arme se scad.

Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și director executiv al Consiliului Chicago pentru Afaceri Globale, a declarat pentru RFE/RL că asocierea ajutoarele israeliene de cele ucrainene face dificil un vot în Congres împotriva acestor fonduri.

Așteptata aprobare a ajutorului „subminează, din nou, calculul lui Vladimir Putin că Occidentul este pe cale să se prăbușească atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei”.

„Trebuie să înțelegeți, dacă locuiți în Rusia, că Ucraina nu va renunța. Că va avea puterea militară de a continua lupta”, a spus el.

Securitatea și statutul de „partenere cu care alte națiuni doresc să coopereze” vor fi în pericol, spune Joe Biden, dacă Statele Unite nu vor sprijini Ucraina și Israelul, care pare gata să lanseze un atac la sol asupra militanților Hamas ca răspuns la incursiunea acestora de săptămâna trecută pe teritoriul israelian, care a provocat moartea a peste 1400 de cetățeni israelieni.

„Pur și simplu nu merită să punem toate acestea în pericol, dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului”, a subliniat Biden în discursul său rostit la câteva ore după călătoria-fulger făcută în Israel pentru a arăta sprijinul pentru Ierusalim.

El a adăugat că luarea deciziilor în vremuri de război „cere să pui întrebări foarte grele”, să fie edificat în ceea ce privește obiectivele și să evaluezi sincer „dacă drumul pe care te afli va atinge acele obiective”. El a menționat că, de la lansarea invaziei Ucrainei, Putin și alți parlamentari ruși de rang înalt au amenințat Polonia, Letonia, Lituania și Estonia, toate membre ale NATO.

Biden a spus că, dacă Moscova ar ataca aceste țări sau orice alt membru al alianței militare, Statele Unite „vor apăra fiecare centimetru al NATO”. „Ne vom confrunta cu o situație pe care nu ne-o dorim”, a spus el. „Nu ne dorim ca trupe americane să lupte în Rusia sau împotriva Rusiei”.

„Nu putem lăsa teroriști precum Hamas și tirani precum Putin să câștige. Refuz să las asta să se întâmple”, a spus Biden.

XS
SM
MD
LG