Linkuri accesibilitate

Bilanț provizoriu: Peste un miliard de euro recuperați după dezvăluirile din afacerea „Panama Papers” (Video)


Acum trei ani, „Panama Papers” a expus afacerile ilegale sau la limita legalității a 12 lideri mondiali.

La trei ani de la scandalul financiar internațional, cunoscut sub numele de „Panama Papers”, cotidianul german „Suddeutsche Zeitung” (cel care a primit inițial documentele despre schema financiară globală de spălare de bani murdari), face acum un prim bilanț: s-au recuperat, la nivel global, în jur de un miliard de euro, în cea mai mare parte sub formă de penalizări și impozite restante.

În aprilie 2016, presa din întreaga lume publica primele informații din așa-numitele „Panama Papers”, milioane de acte secrete care documentau scheme prin care politicieni, oameni de afaceri, sportivi, artiști și o serie de mari bănci internaționale, evitau să plătească impozite sau spălau bani, prin firme din paradisuri fiscale.

Documentele proveneau de la o firmă de avocatură din Panama, și fuseseră analizate timp de un an înainte de publicare de Consorțiul International al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), împreună cu „Suddeutsche Zeritung” și peste alte 100 de organizații media din lume.

Despre hemoragia paradisului fiscal. Panama Papers: cine, cum, de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:27 0:00

„Panama Papers” a expus afacerile ilegale sau la limita legalității a 12 lideri mondiali, de la premierul Islandei (care a și demisionat ulterior), la regele Arabei Saudite și familia președintelui Azerbaidjanului. Erau menționați președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, dar și apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin și ai președintelui chinez Xi Jinping.

În total, în cauză au fost puși peste 128 de politicieni și demnitari publici, dar și zeci de firme aflate sub sancțiuni americane, care continuau să facă afaceri prin intermediul firmelor offshore.

La trei ani de la dezvăluirile din presa mondială, acum se face primul bilanț provizoriu: numai în Germania, autoritățile fiscale au recuperat sau încasat taxe și impozite restante în valoarea de 150 de milioane de euro. Suma reală la nivel global trebuie să fie mult mai mare decât ce s-a raportat, chiar și în acest moment, fiind estimată la un miliar de euro.

În cotidianul „Suddeutsche Zeitung” se precizează că multe din țările vizate nu au furnizat încă date, invocând faptul că sunt anchete sau procese în derulare. În Germania, „Panama Papers” va continua să aducă bani statului: după o decizie a Curții Constituționale, fiscul din această țară a cumpărat chiar documentele din „Panama Papers” pentru că acum are dreptul de a penaliza evaziuni fiscale, în ciuda faptului dacă dovezile în sine sunt documente obținute, la origine, în mod ilegal.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG