Linkuri accesibilitate

Bilanț tragic | Peste 21 de mii de morți în urma seismelor din Turcia și Siria


Membri ai Crucii Roșii libaneze transportă o victimă recuperată dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în orașul Jableh, în provincia Latakia, la nord-vest de capitala Damasc, la 9 februarie 2023
Membri ai Crucii Roșii libaneze transportă o victimă recuperată dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în orașul Jableh, în provincia Latakia, la nord-vest de capitala Damasc, la 9 februarie 2023

Bilanțul cutremurelor care au devastat zone întinse din Turcia și Siria a depășit vineri 21.000 de morți. Salvatorii se grăbesc să recupereze supraviețuitori de sub dărâmături.

În Turcia au fost confirmați 17 674 de morți, a anunțat vicepreședintele Fuat Otkay. Siria a identificat până acum 3377 de victime. Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a spus că în prezent în Turcia se află 6.479 de persoane din 56 de țări pe teren pentru a ajuta, potrivit agenției de știri Anadolu. Numărul de victime, avertizează oficialii, ar putea crește.

Națiuni din întreaga lume au trimis echipe de căutare și salvare, medici, spitale de campanie și materiale de ajutor în regiunile afectate de cutremur.

„Echipe din alte 19 țări vor fi în țara noastră în termen de 24 de ore", a adăugat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, în cadrul unei conferințe de presă.

Postul public de radio TRT a anunțat că aproximativ 8000 de persoane au fost salvate până în prezent din dărâmături în Turcia. Salvatorii au scos un adolescent în viață dintre dărâmături în provincia Gaziantep, în sudul țării, la 94 de ore de la cutremur, timp în care tânărul de 17 ani și-a băut propria „urină pentru a supraviețui”, a relatat TRT, citat de DPA.

De asemenea, o mamă și o fiică au fost salvate în provincia Kahramanmaraș, la 92 de ore după ce au fost îngropate de cutremur, a relatat Anadolu. De asemenea, un copil de 10 zile și mama sa au fost găsiți în viață în orașul Hatay din sudul țării după 90 de ore, a precizat agenția de știri.

În Siria, aproximativ trei mii de voluntari ai Căștilor Albe caută supraviețuitori. „Lacrimi de bucurie și urale pentru viață. Cu fiecare caz de salvare, ne ridicăm din nou motivați", a scris joi târziu pe Twitter organizația de salvare.

Peste 75 de mii de persoane au fost rănite în cele două cutremure puternice succesive care au lovit regiunea luni dimineață. Primul cutremur a avut magnitudinea 7,7 potrivit măsurătorilor efectuate de Centrul german de cercetare pentru geoștiințe. Apoi, în jurul prânzului, s-a produs un alt cutremur cu magnitudinea 7,6, urmat de sute de replici.

XS
SM
MD
LG