Linkuri accesibilitate

Bilanțul final al atacului de la Dnipro: cel puțin 45 morți, între care 6 copii


La locul atacului de la Dnipro, 17 ianuarie 2023.
La locul atacului de la Dnipro, 17 ianuarie 2023.

Bilanțul final al oamenilor uciși sâmbătă în atacul rusesc cu rachetă asupra unui bloc de locuințe din orașul Dinpro, centrul Ucrainei, se ridică la cifra de 44, dintre care 5 erau copii, au anunțat autoritățile ucrainene marți, după ce trupul neînsuflețit al unui alt copil a fost scos de sub dărâmături, relatează agenția Associated Press. Cifra a fost din păcate actualizată mai târziu, Kievul vorbind de cel puțin 45 de morți, între care și 6 copii.

Atacul de la Dnipro a fost cel mai sângeros bombardament din primăvara anului trecut încoace contra civililor ucraineni într-un singur loc.

Dintre cei uciși sâmbătă cinci erau copii, iar 79 de civil su fost răniți, a anunțat șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Kirilo Timoșenko, adăugând că bilanțul final i-a inclus și pe cei dați dispăruți la blocul de 9 etaje din Dnipro, în care locuiau cam 1.700 de persoane.

Echipele de urgență au îndepărtat ca 9 tone metrice (9,9 tone) de moloz într-o operațiune non-stop de căutare și de salvare a supraviețuirilor. Aproximativ 400 de oameni au rămas fără locuințe, 72 de apartamente au fost distruse total, iar altele 236 au fost avariate atât de grav încât nu mai pot fi removate, a anunțat Consiliul municipal Dnipro, citat de Associated Press.

O demisie surpriză

Ultimul atac rusesc sângeros al rușilor contra unei ținte civile în cele 11 luni de război în Ucraina a fost condamnat masiv oe plan intern și internațional, dar a dus și la o demisie surpriză marți a unui consilier prezidențial, care spusese că racheta rusească de la Dnipro a explodat și a căzut după ce a fost lovită de apărarea antiaeriană a ucrainenilor, o versiune care ar lua parte din vina forțelor Kremlinului.

Declarația lui Oleksi Arestovici dintr-un interviu dat sâmbătă au provocat proteste vehemente la Kiev, iar el a spus marți când și-a dat demisia că afirmația sa a fost „o greșeală fundamentală”.

Forțele aeriene din Ucraina au subliniat că armata ucraineană nu are un sistem capabil să doboare rachetele rusești de tip Kh-22, acesta fiind tipul de rachetă despre care s-a spus că a lovitul blocul de la Dnipro.

„De la începutul începutul agresiunii militare a Rusiei, mai mult de 210 rachete de acest tip au fost lansate pe teritoriul Ucrainei. Nici una nu a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană”, au spus sâmbătă forțele aeriene ucrainene, citate de Associated Press.

Zelenski: ucigașii ruși trebuie judecați

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a promis că aceia care se fac vinovați de atac vor fi aduși în fața justiției, spunând că e asta e o „sarcină fundamentală” pentru Ucraina și aliații ei occidentali.

„Lovitura de la Dnipro și toate celelate atacuri similare cad în sub jurisdicția Tribunalului Penal Internațional, și ne vom folosi de toate oportunitățile, naționale și internaționale, pentru a asigura că toți ucigașii ruși, toți care dau și execută ordine de atacuri teroriste contra poporului nostru să fie duși în fața justiției și să fie pedepsiți pentru asta”, a spus Xelebski luni seara.

Imprecizia rachetelor rusești Kh-22?

Marți, ministerul britanic al Apărării a spus că barajul de rachete rusești cu rază lungă de acțiune, primul astfel de atac în două săptămâni, a avut ca țintă rețeaua electrică a Ucrainei.

Ministerul britanic notează că racheta Kh-22 „este în mod notoriu imprecisă când e folosită contra unor ținte pe teren, din cauză să sistemul său radar nu diferențiază cu exactitate țintele din zonele urbane”, o sugestie a britanicilor că acesta ar putea fi un factor care a cauzat moartea celor din Dnipro.

Rachete similare au fost folosite în alte incidente soldate cu un mare număr de civili uciși, cum ar fi atacul de la un centru comercial din Kremenciuk, din iunie, în care autoritățile au spus că 20 de oameni au fost uciși.

Cel mai sângeros atac în care au fost uciși civili, înainte de cel de sâmbătă, s-a petrecut la gara de la Kramatorsk pe 9 aprilie, când 52 de persoane au fost omorâte, potrivit proiectului The Associated Press-Frontline War Crimes Watch.

Astfel de atacuri au ajutat la sporirea sprijinului internațional dat Ucrainei în lupta sa contra invaziei rusești. Iarna a încetinit pe alocuri luptele, dar analiștii militari sugerează că ele se vo intensifica odată cu terminarea anotimpului rece.

Șoigu anunță întărirea armatei ruse

Marți, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a anunțat că numărul militarilor din armata Rusiei va crește în anii următori de la un milion 15.000 la un milion 500.000.

Ca parte a întăririlor, Moscova va înființa un nou corp de armată în regiunea nord-vestică a Kareliei, în apropiere de Finlanda, precum și trei noi divizii motorizate de infanterie și două aeropurtate, urmând ca șapte brigăzi motorizate de infanterie să fie și ele transformate în divizii.

Anunțul lui Șoigu a venit la o zi după ce adjuncta ministrului american al apărării Wendy Sherman și alte oficialități americane s-au întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski, pe care l-au asigurat din nou de angajamentul Washingtonului „ferm și statornic față de Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.

Luni, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane Mark Milley a vizitat trupele ucrainene care sunt instruite cu comandanți americani la un poligon german. Mai mult de 600 de militari ucraineni i-au parte la un program extins și complex de instrucție care a început duminică în Germania.

Olena Zelenska: lumea trebuie să se unească pentru pace

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat marți liderilor politici și din mediul de afaceri reuniți la summit-ul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Olena Zelenska a venit să complimenteze, dar și să critice, relatează Europa Liberă România, spunându-le liderilor lumii de afaceri: „sunteți cu toții uniți pentru că aveți foarte multă influență. Dar nu toți vă folosiți de influența pe care o aveți, sau o folosiți pentru a diviza și mai mult”.

Zelenska a înmânat scrisori din partea președintelui Volodimir Zelenski mai multor lideri din sală, inclusiv vicepremierului Chinei.

Prima doamnă a Ucrainei a avertizat comunitatea internațională despre pericolul unui alt eveniment precum cel de la Cernobîl, dacă rușii vor ataca în continuare centralele nucleare și cere ca niciun copil din țara sa să nu mai fie nevoit să învețe la lumânare sau să fie operat la lumina lanternei.

„Existența foametei în masă este o insultă adusă umanității”, a adăugat Zelenska despre efectele inflației în țările în dezvoltare.

Într-un discurs la scurt timp după cel al primei doamne a Ucrainei, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și-a exprimat susținerea continuă pentru Ucraina.

Adresându-se Olenei Zelenska, care se afla în public, von der Leyen a spus că „Europa vă va susține mereu, indiferent cât va dura [acest război]”.

Relatare Associated Press. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG