Linkuri accesibilitate

Numiri de noi ambasadori: cum se deosebesc stilul Biden de stilul Trump?


Președintele american Joe Biden (foto arhivă) la Casa Albă, Washington.
Președintele american Joe Biden (foto arhivă) la Casa Albă, Washington.

Recente numiri de ambasadori dau la iveală strategia președintelui american Joe Biden cu privire la corpul diplomatic al Statelor Unite – numirile politice sunt alternate cu diplomați de carieră, numiți ambasadori, unul dintre obiective fiind refacerea moralului angajaților Departamentului de Stat, care au fost deseori marginalizați și chiar insultați de Donald Trump.

Biden, care de-a lungul carierei sale a colaborat deseori cu Departamentul de Stat, își dorește o alt fel de relație cu diplomații de carieră și instituția pe care o respectă.

Miercuri, anunțul Casei Albe a inclus numirea fostului senator de Arizona, Jeff Flake ca ambasador în Turcia și pe cea a lui Kent Logsdon – fost adjunct al șefului ambasadei americane la Berlin și colaborator apropiat al fostului secretar de stat, John Kerry, în echipa care îi pregătea acestuia călătoriile – ca ambasador în R. Moldova.

Flake a fost coleg cu Biden în Senat, dar faptul că e republican scoate în evidență o altă opțiune a lui Biden, o diplomație care să includă ambele partide. Turcia este un post complex, date fiind relațiile tensionate dintre Ankara și Occident, în ultima vreme.

Kent Doyle Logsdon, însărcinat cu afaceri interimar la ambasada SUA din Germania, la festivalul international de film de la Berlin, 9 februarie 2021.
Kent Doyle Logsdon, însărcinat cu afaceri interimar la ambasada SUA din Germania, la festivalul international de film de la Berlin, 9 februarie 2021.

Logsdon este un diplomat cu mare experiență și faptul că în ultimii ani a fost șeful consilierilor adjunctului secretarului de stat pentru creștere economică, energie și mediul înconjurător reprezintă din start un sprijin substanțial în domenii de mare relevanță pentru noua guvernare de la Chișinău, investit cu încrederea populației dar, în același timp, având complicata misiune de a redresa un sistem disfuncțional și a răspunde așteptărilor populației care a optat cu un vot substanțial pentru normalitate, dezvoltare, transparență și cinste.

De remarcat de asemenea este că ambasadorul nominalizat are experiență în regiune, între posturile sale precedente numărându-se: Director al Biroului pentru Rusia, adjunct al ambasadorului în Georgia și atașat politic la Kiev, Ucraina și Almaty Kazahstan.

Kent Logsdon stăpânește limbile rusă, ucrainiană și germană.

O altă numire relevantă anunțată miercuri 14 iulie, este cea a lui Denise Campbell Bauer, care a contribuit la campania lui Biden și a fost ambasadoare în Belgia, pentru postul de ambasadoare în Franța și Monaco. Aceasta este o numire politică.

Să nu uităm însă că atât secretarul de stat Blinken cât și ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas Greenfield provin din cadrele Departamentului de Stat, fiind la un moment dat diplomați de carieră.

XS
SM
MD
LG