Linkuri accesibilitate

Biografie | Musk a bruiat Starlink în Crimeea pentru a împiedica atacurile Ucrainei asupra flotei ruse


Musk a bruiat Starlink deasupra Crimeei anul trecut pentru că era îngrijorat cu privire la un „mini-Pearl Harbor”.

Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink în Crimeea anul trecut pentru a preveni atacurile ucrainene asupra flotei navale ruse, se spune într-un fragment adaptat pentru presă din noua biografie a excentricului miliardar scrisă de Walter Isaacson și intitulată „Elon Musk."

Chiar și dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibili care se apropiaseră de flota rusă au pierdut legătura cu centrul de control și au revenit la țărm fără a fi detonate, scrie Isaacson, conform CNN.

Decizia lui Musk i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliții. Musk spunea că se teme că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare, o teamă provenită din conversațiile lui Musk cu înalți oficiali ruși, potrivit Isaacson, a cărui nouă carte urmează să fie lansată de Simon & Schuster pe 12 septembrie.

Îngrijorarea lui Musk referitoare la un „mini-Pearl Harbor”, așa cum spunea el, nu s-a împlinit. Dar episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina. Indiferent dacă a intenționat sau nu, el a devenit un factor de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora.

Noua carte a lui Isaacson, autorul unor apreciate biografii dedicate lui Steve Jobs și Albert Einstein, oferă noi perspective despre Musk și despre cum teama lui existențială de a declanșa un război mai larg l-a determinat să respingă cererile ucrainene pentru sisteme Starlink pe care le-ar putea folosi pentru a ataca rușii.

După ce Rusia a întrerupt sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022, Musk a fost de acord să furnizeze Ucrainei terminale de satelit Starlink fabricate de SpaceX în valoare de milioane de dolari. Acestea au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse, terminalele Starlink au permis Ucrainei să lupte și trupelor să rămână interconectate.

XS
SM
MD
LG