Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Bulgară nu renunță la slujbele religioase


La slujba religioasă, în catedrala Alexander Nevski din Sofia, duminică, 12 aprilie 2020.
La slujba religioasă, în catedrala Alexander Nevski din Sofia, duminică, 12 aprilie 2020.

Biserica ortodoxă bulgară a adresat un apel credincioșilor să rămână acasă în săptămână patimilor însă nu va renunța la slujbele de Florii și Paști.

În biserici vor putea intra un număr mai mic de credincioși, respectând distanța. În unele locuri deniile vor avea loc în curțile bisericilor. Nu se va renunța la spovedania și împărtășania cu respectarea regulilor antiepidemice.

Biserica Ortodoxă Bulgară nu renunță la slujbele religioase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00



În urmă unei vizite la Sf. Sinod al Bisericii ortodoxe primul ministru Boiko Borisov a declarat că nu va ordona intervenția poliției în scopul închiderii bisericilor și mănăstirilor ca pe vremea comunistă.

Biserica va oferi într-un mod gratuit credincioșilor măști și dezinfectant. Pentru prima dată preoții nu au distribuit crengi de salcie. „Este cel mai mare compromis pe care l-am făcut în istorie. Am decis că cel mai important este să nu renunțăm la slujbe”, a declarat mitropolitul orașului Loveci, Gavriil.

Primarul Sofiei Iordanka Fandăkova a ordonat dezinfectarea zonei în jurul bisericilor. Măsuri similare vor fi aplicate în alte orașe.

Între timp numărul celor infectați a ajuns la 735. Două treimi din cazuri sunt la Sofia. 29 din cei 209 internați se află la secții cu terapie intensivă. Decesele au ajuns la 36 din care marea majoritate -persoane în vârstă cu boli cronice grave.

O a două localitate bulgară (Panicerevo – 1800 de locuitori)a fost izolată pentru 14 zile după ce un bolnav de Covid-19 cu simptome ușoare a fugit acasă din spitalul universitar Stara Zagora. A început testarea locuitorilor – majoritatea romi.

Testarea populației orașului Bansko a demonstrat că 7% au trecut prin boala cu simptome ușoare. Cinci laboratoare private au constituit o platformă națională „Să eliberăm țara de Covic-19”. Testările „în masă” - până acum 2500 la Burgas, peste 1000 la Sofia, 650 la Bansko - arată că între 2% (la Burgas) și 7% (la stațiunea montană Bansko) au traversat Covid-19 fără a fi înregistrați de sistemul medical. Numărul deceselor ar putea fi mai mare de cel anunțat oficial.

Președintele Rumen Radev a apreciat pozitiv măsurile Statului major anticriză, dar a criticat declarațiile alarmiste cu care este terorizată populația de unii lideri politici despre „iadul pe pământ, umplerea morgilor și venirea camioanelor frigorifice”.

XS
SM
MD
LG