Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă a Ucrainei aprobă schimbarea calendarului, îndepărtându-se tot mai mult de Rusia


Capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie (centru), a declarat că această mișcare este „vitală și necesară”
Capul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie (centru), a declarat că această mișcare este „vitală și necesară”

Biserica Ortodoxă din Ucraina vrea să adopte noul calendar iulian care-i va permite să serbeze Crăciunul pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie, ca până acum.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a aprobat trecerea la calendarul iulian revizuit, o mișcare care va face ca Crăciunul să fie celebrat pe 25 decembrie, alt semn al prăpastiei tot mai mari dintre principalele biserici ortodoxe din Ucraina și Rusia din cauza războiului declanșat de Kremlin.

La 24 mai, OCU a precizat pe Facebook că și alte sărbători creștine vor fi mutate în conformitate cu noul calendar iulian - care este aliniat la calendarul gregorian folosit în lumea seculară - începând cu 1 septembrie.

În mod tradițional, creștinii ucraineni, dintre care majoritatea ortodocși, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, ziua în care majoritatea celorlalte țări dominate de ortodocși - inclusiv Rusia și alte câteva țări slave - marchează această sărbătoare. Schimbarea îi aliniază pe credincioșii ortodocși din Ucraina cu catolicii din țară, care la începutul acestui an au aprobat o modificare similară a calendarului.

Mitropolitul Epifanie, întâistătătorul OCU, a declarat că această modificare este „vitală și necesară”. „Această problemă a apărut și mai urgentă ca urmare a agresiunii rusești", a scris OCU în postare, adăugând că se așteaptă ca consiliul local al UCO să dea aprobarea finală pentru schimbare pe 27 iulie.

„În prezent, vechiul calendar iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericească rusă”, a mai spus aceasta.

Rusia a lansat invazia pe scară largă și neprovocată a Ucrainei la 24 februarie 2022. Biserica Ortodoxă a Rusiei a sprijinit cu fermitate mișcarea președintelui Vladimir Putin.

În 2019, OCU a fost recunoscută oficial de către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului - șeful spiritual al celor 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume. Aceasta a anunțat o ruptură istorică cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), punând capăt la mai mult de trei secole de control spiritual și temporal rusesc asupra credinței dominante din Ucraina.

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți aproximativ între UOC-MP și alte două biserici ortodoxe, inclusiv OCU independentă. Mai mult de 500 de parohii au trecut de la UOC-MP la OCU în ultimele 18 luni.

OCU a precizat în postarea sa de pe Facebook că „reforma calendarului va avea loc fără constrângere, treptat și în mod conștient”.

„Reamintim oamenilor că problema reformei calendaristice a fost discutată de mult timp atât în societate, cât și în biserică. Și vedem că în fiecare an crește numărul susținătorilor trecerii la calendarul modern, actualizat, care este folosit de mult timp de majoritatea bisericilor ortodoxe locale", se arată în comunicat.

În decembrie, dintr-un sondaj realizat de guvernul ucrainean a rezultat că aproape 60% din cei peste 1,5 milioane de respondenți au susținut trecerea la calendarul iulian revizuit, un calendar mixt (solar și lunar) dar a cărui parte solară este similară calendarului gregorian până în anul 2800. Partea lunară a calendarului servește, în continuare, la calcularea zilei de Paște. Calendarul iulian revizuit, parte solar, parte lunar, a fost adoptat de un sinod din Constantinopole în 1923.

Ministrul ucrainean al culturii și-a exprimat anterior sprijinul pentru trecerea la calendarul iulian revizuit, descriind-o ca fiind „potrivită pentru cerințele timpului nostru și ale opiniei publice”.

XS
SM
MD
LG