Linkuri accesibilitate

Blinken către Lavrov: Susținerea SUA pentru Ucraina va continua


Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov
Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Secretarul de stat, Antony Blinken a stat de vorbă cu omologul său rus Serghei Lavrov, un timp scurt, pe fondul reuniunii Grupului celor 20 de țări, cele mai bogate din lume.

Conversația, care a durat circa zece minute este prima dintre cei doi, față în față, de când Rusia a invadat Ucraina, cu un an în urmă. De atunci încoace, raporturile ruso-americane s-au deteriorat considerabil.

Blinken către Lavrov: Susținerea SUA pentru Ucraina va continua
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

O sursă de la Departamentul de Stat a arătat că Blinken a folosit scurta întrevedere cu Lavrov pentru a comunica că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse, atâta timp cât va fi necesar, că Rusia trebuie să revină în acordul nuclear START, cerând Moscovei și eliberarea deținutului american Paul Whelan.

Oficialitatea americană a mai arătat că Blinken a descurajat ideea că sprijinul american pentru Ucraina s-ar putea diminua și nu a părăsit convorbirea cu impresia că comportamentul Rusiei s-ar putea schimba în vreun fel. Blinken și Lavrov au mai vorbit la telefon doar o dată de la invazia rusă, în legătură cu eliberarea deținuților americani Whelan și baschetbalista americană, Britney Griner.

În decembrie, Griner a fost eliberată la schimb cu Viktor Bout, un traficant de arme. Paul Whelan care este acuzat de spionaj rămâne în detenție. Ocazia anterioară în care cei doi s-au întâlnit, în persoană a fost la Geneva, în ianuarie 2022, chiar înainte de invazia rusă din Ucraina. Atunci Blinken l-a avertizat pe Lavrov în legătură cu consecințele declanșării unui atac neprovocat, așa cum anticipau serviciile de informații americane. De la invazia rusă, cei doi au mai participat la reuniuni internaționale fără să-și vorbească însă.

La Delhi, Blinken a avut convorbiri cu alți diplomați, în încercarea de a obține sprijin pentru Ucraina. El a repetat condamnarea Rusiei, într-o intervenție video făcută la Consiliul ONU pentru drepturile omului. În acel context, șeful diplomației americane a spus că Putin nu a demonstrat nici un interes de a pune capăt războiului din Ucraina.

XS
SM
MD
LG