Linkuri accesibilitate

Blinken: invazia Rusiei în Ucraina este și va rămâne un eșec


Secretarul de stat american Antony Blinken (arhivă)
Secretarul de stat american Antony Blinken (arhivă)
Blinken: invazia Rusiei în Ucraina este și va rămâne un eșec
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Într-un interviu acordat rețelei de televiziune CNN, secretarul de stat Antony Blinken a spus că în ciuda câștigurilor teritoriale în Ucraina, invazia rusă în acea țară este un eșec și va rămâne un eșec. El a continuat: „să nu confundăm strategia cu tactica.”

Când vine vorba despre obiectivele strategice ale lui Putin, el a eșuat de-acum”. „Obiectivul lui strategic” – a continuat șeful diplomației americane, „a fost să pună capăt suvernanității și indepdendenței Ucrainei, să o șteargă de pe hartă și s-o subordoneze Rusiei”. Încercarea inițială cu o operațiune fulger, care să ducă la ocuparea rapidă a Kievului și să pună pe fugă sau chiar mai rău conducerea țării, a eșuat, dar în săptămânile recente rușii au reușit să ocupe orașe din est între care Mariupol și Severodonețk.

Blinken a vorbit despre această realitate. „Se duc lupte tactice feroce în estul Ucrainei împotriva agresiuni ruse, forțele ucrainiene ripostând. Acea linie și-a modificat conturul. Apar câștiguri de o parte și de cealaltă. Dar ceea ce este important este idea strategică, [anume] că Putin nu va reuși în ce și-a propus”.

Antony Blinken a spus că liderul de la Kremlin a eșuat și în încercarea de a dezbina Alianța NATO. În legătură cu recentele atacuri de la Kiev, secretarul de stat a declarat că astfel de atacuri se produc, fiind sporadice, de când Putin a pierdut controlul în regiunea Kiev și a fost nevoit să își schimbe obiectivele și să-și canalizeze atenția către est.

În acest context – a spus Blinken - rușii au continuat să atace în alte părți din țară, din când în când pentru a provoca panică și teroriza populația. ”Au lovit blocuri de locuințe. Există relatări că au lovit o gradiniță. Asta nu are nici un scop, altul decât a-i teroriza pe ucrainieni” - a spus secretarul de stat.

XS
SM
MD
LG