Linkuri accesibilitate

Blinken: Moscova „a eșuat de multă vreme” în obiectivele ei de război


Secretarul de stat al SUA Antony Blinken: „Nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Mai sunt, cred, câteva luni.”
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken: „Nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Mai sunt, cred, câteva luni.”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Rusia „a eșuat cu mult timp în urmă” în ceea ce a încercat să obțină în războiul său împotriva Ucrainei.

El a subliniat că actuala contraofensivă a Kievului a recâștigat un teritoriu substanțial ocupat înainte de Moscova, dar a avertizat și despre faptul că urmează o luptă lungă, „foarte grea” în lunile care vin.

„Obiectivul a fost de a șterge Ucraina de pe hartă, de a-i suprima independența, suveranitatea, de a fi asimilată de Rusia. Acest lucru a eșuat cu mult timp în urmă”, a declarat Blinken pentru CNN într-un interviu difuzat pe 23 iulie. „Spre deosebire de ruși, ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul lor, pentru țara lor, pentru libertatea lor”, a spus Blinken.

Dar el a avertizat că războiul - de la începutul căruia au trecut mai bine de 500 de zile - va continua cel puțin „câteva luni”.

Blinken a spus că Ucraina a avut succes în contraofensivă, dar a avertizat că progresul în viitor nu va fi ușor. „Ucraina a recucerit aproximativ 50% din ceea ce a fost ocupat inițial”, a susținut Blinken, fără a da amănunte. „Suntem încă în prima parte a contraofensivei. Este dificil. Nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Mai sunt, cred, câteva luni.”

Mulți observatori occidentali își exprimaseră inițial optimismul că mult așteptata contraofensivă a Kievului ar putea îndepărta rapid trupele rusești din regiunile ocupate din estul și sudul țării, dar alți comentatori sunt de părere că evoluția este mai lentă decât se spera.

La sfârșitul lunii iunie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că progresul împotriva forțelor ruse a fost „mai lent decât vor unii”, dar că Kievul nu poate fi forțat să-și accelereze acțiunile.

Comentariile survin în timp ce luptele continuă să se intensifice în estul și sudul Ucrainei, iar forțele rusești efectuează tot mai des atacuri intense asupra localităților și instalațiilor civile ucrainene.

Oficialii ucraineni au anunțat pe 23 iulie că Rusia a atacat cu rachete orașul port ucrainean Odesa, omorând o persoană și rănind alte 22, inclusiv patru copii.

Armata Rusiei a lansat atacuri asupra orașului-port și a unităților ucrainene de export de alimente în ultima săptămână, după ce Kremlinul s-a retras din acordul intermediat de ONU, înțelegere care garanta un coridor maritim pentru transportul în siguranță a cerealelor ucrainene.

Kievul a acuzat Moscova că atacă aprovizionarea cu cereale și infrastructura vitală pentru îndeplinirea acordului.

„Rachete împotriva orașelor pașnice, împotriva clădirilor rezidențiale, împotriva unei catedrale... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și cu siguranță teroriștii ruși nu vor scăpa de răzbunarea pentru Odesa. Ei vor simți această răzbunare”, a spus Zelenski într-o postare pe Twitter după noul atac asupra Odesei.

Președintele ucrainean a scris pe canalul său Telegram pe 23 iulie că Ucraina are nevoie de un scut aerian cu drepturi depline pentru a învinge atacurile rusești cu rachete.

„Am demonstrat că putem doborî chiar și acele rachete rusești cu care teroriștii s-au lăudat în mod special. Datorită ajutorului partenerilor și sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei, apărătorii noștri ai cerului au salvat mii de vieți”, a scris Zelenski.

„Dar pentru întregul nostru teritoriu, pentru toate orașele și comunitățile noastre, avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. Lumea nu ar trebui să se obișnuiască cu teroarea rusă - teroarea trebuie învinsă. Și este posibil”, a scris Zelenski.

XS
SM
MD
LG