Linkuri accesibilitate

Blinken pleacă de la Skopje înainte să vină Lavrov


Antony Blinken (stânga), întâmpinat miercuri de ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, la o cină informală cu șefii de delegații înaintea Consiliului Ministerial OSCE (29.11.2023).
Antony Blinken (stânga), întâmpinat miercuri de ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, la o cină informală cu șefii de delegații înaintea Consiliului Ministerial OSCE (29.11.2023).

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a făcut o scurtă vizită la Skopje (Macedonia de Nord), unde are loc în zilele 30 noiembrie – 1 decembrie Consiliul Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Șeful diplomației americane a participat miercuri seară la o „cină informală” în ajunul summitului, după care a plecat mai departe spre Israel, înainte ca în capitala Macedoniei de Nord să sosească omologul său din Rusia, Serghei Lavrov.

Participarea lui Lavrov, la invitația gazdelor nord-macedonene ale summitului, tocmai când Rusia poartă război neprovocat împotriva altei membre OSCE, Ucraina, a fost criticată de unele țări din organizația cu 57 de membri.

Țările baltice, Polonia și Ucraina nu și-au trimis miniștrii la Skopje, în semn de protest.

Moldova a confirmat participarea ministrului de Externe Nicu Popescu, dar a subliniat că delegația moldoveană va participa în formulă redusă la „evenimentele” de la Skopje unde va fi prezent Lavrov și va reitera cererea ca Rusia sa-și retragă trupele din Transnistria.

OSCE este singura organizație europeană importantă în care se mai află Rusia.

Înaintea Consiliului de la Skopje, Lavrov a spus că diferiți demnitari occidentali sunt interesați să-l întâlnească în marginea reuniunii, dar nu a dat nume.

Departamentul de Stat american a spus atunci de îndată că Antony Blinken în niciun caz nu se va întâlni cu demnitarul rus.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG