Linkuri accesibilitate

Blinken: „[Putin] a vrut «finlandizarea» NATO. A obținut «natoizarea» Finlandei”


Șeful diplomației americane Antony Blinken (arhivă)
Șeful diplomației americane Antony Blinken (arhivă)

Într-un interviu acordat rețelei National Public Radio, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Rusia nu s-a arătat dispusă să se angajeze în convorbiri cu privire la situația din Ucraina. „Nu am detectat nici un interes din partea lui Vladimir Putin să participe la vreun aranjament diplomatic care să conteze” – a spus șeful diplomației americane. El a adăugat că este important ca ucrainenii să definească parametrii oricăror negocieri potențiale, precizând că rolul Statelor Unite este de se asigure că Ucraina dispune de mijloace pentru a respinge agresiunea rusă.

Întrebat dacă consideră recentele atacuri ruse ca pe un semnal adresat Alianței Nord Atlantice, Blinken a spus: „a circulat ficțiunea promovată de Putin că situația actuală este cumva generată de o amenințare pe care NATO, sau Ucraina, ar reprezenta-o împotriva Rusiei. Niciodată nu a fost acesta motivul real. E vorba despre convingerea lui Vladimir Putin că Ucraina nu merită să fie o țară suverană, independentă”.

Observatorii politici apreciază și ei că deocamdată nu există repere clare ale unor negocieri. Războiul are consecințe devastatoare pentru ambele părți, dar nu se întrevede vreun compromis. Putin refuză să recunoască că pierde, sau că va pierde și crede că trecerea timpului va juca în favoarea lui, pentru că contează pe erodarea unității Occidentului.

Dar deocamdată, această unitate s-a menținut până acum, în ciuda faptului că din ce în ce mai mult și Occidentul plătește un preț economic serios.

„Putin a crezut că va putea să rupă Alianța transatlantică” – a spus și președintele american Joe Biden, adăgând: „a încercat să ne slăbească. S-a așteptat ca hotărârea noastră să aibă fisuri. Primește însă în schimb exact ce nu și-a dorit. A vrut «finlandizarea» NATO. A obținut «natoizarea» Finlandei”.

Administrația americană încearcă să convingă ca ceea ce se întâmplă în Ucraina și oprirea agresunii ruse este în interesul vital al omenirii și merită sacrificiu. Acesta este contextul în care trebuie interpretat anunțul făcut de Statele Unite cu privire la suplimentarea efectivelor și trimiterea câtorva distrugătoare navale și sisteme de apărare anti-aeriană în estul Europei, în următoarele luni.

XS
SM
MD
LG