Linkuri accesibilitate

Blinken: strategia Rusiei nu-i va diviza pe sprijinitorii ucrainenilor


Forțele ucraninene lanseză o rachetă Burevi în regiunea Donețk, 29 noiembrie 2022.
Forțele ucraninene lanseză o rachetă Burevi în regiunea Donețk, 29 noiembrie 2022.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat pe 1 decembrie Occidentul că devine implicat direct în conflictul din Ucraina prin furnizarea de armament și antrenarea militarilor ucraineni, relatează Associated Press.

El a explicat la o videoconferință de presă că atacurile Rusiei asupra instalațiilor energetice și a altor elemente de infrastructură civilă [care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură și apă, n.red.] au fost lansate cu intenția de a slăbi potențialul militar al Ucrainei, și de a împiedica transporturile de armament occidentale destinate Kievului.

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că bombardează infrastructura civilă din Ucraina pentru a le slăbi moralul ucrainenilor și pentru a-i forța să accepte negocieri de pace în condițiile impuse de Moscova.

Pe câmpul de bătălie continuă luptele grele

Între timp, forțele ucrainene au continuat confruntările cu armata rusă în regiunea Donețk, iar în sud, trupele Moscovei și-au întărit pozițiile defensive și au bombardat capitala regională Herson, recucerită de ucraineni luna trecută, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene joi 1 decembrie.

Tehnicienii au lucrat neîncetat în toată Ucraina la repararea și repunerea în funcțiune a instalațiilor electrice avariate masiv de valurile de bombardamente rusești, care i-au lăsat pe milioane de ucraineni în frig și întuneric la venirea iernii.

Donețk, unde rușii au încercat să înainteze din nou, a rămas scena celor mai grele lupte, a mai spus Statul Major, adăugând că artileria rusă a bombardat pozițiile ucrainene și mai multe orașe, inclusiv orașul strategic Bahmut și localitățile învecinate Soledar și Optîne.

Trupele rusești stabilesc linii defensive în direcția orașului Liman, prin aducerea de trupe, combustibil și muniții noi.

Zelenski; pregătim contra- măsuri mai puternice

Pe frontul de sud, adaugă armata ucraineană, forțele rusești au săpat tranșee pe malul stâng al Niprului, de unde bombardează cu mortiere, artilerie și salve de tanc orașul Herson, provocând noi daune sistemului energetic ucrainean din zonă.

În ciuda bombardamentelor neîncetate ale rușilor de pe malul celălalt al Niprului, alimentarea cu electricitate a fost reluată pentru 65 de consumatori din Herson, a spus Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale din Ucraina.

În regiunea centrală Dinpropetrovsk, forțele ruse au bombardat cu artilerie și rachete regiunea Nikopol, distrugând mai multe case, o conductă de gaz și o linie de înaltă tensiune. Nu s-au înregistrat victime sau răniți, a spus pe Telegram guvernatorul din Dinpropetrovsk Valentin Reznicenko.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, au fost date lupte și în alte părți din centrul țări și în nord-estul Ucrainei.

Relatările despre confruntările armate de pe teren nu au putut fi confirmate din surse independente.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus - fără să ofere detalii - că armata țării sale ia măsuri pentru a contracara în continuare acțiunile forțelor inamice:

„Analizăm intențiile ocupanților și pregătim contra-măsuri, contra- măsuri mai puternice decât este acum cazul, a spus Zelenski.

Cât despre aprovizionarea cu energie, șeful statului ucrainean a făcut cunoscut că în ciuda acțiunilor rapide ale tehnicienilor, aproape șase milioane de ucraineni din majoritatea regiunilor Ucrainei și la Kiev nu au în continuare electricitate.

Blinken: strategia lui Putin nu a mers, și nu va merge

Statele Unite și alți aliați occidentali au promis la reuniunea miniștrilor de externe NATO din București mai mult sprijin financiar și echipamente pentru a spori rezistența energetică a Kievului.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a spus la o conferință de presă la încheierea reuniunii NATO din capitala României că strategia Rusiei de a lovi sistemul energetic ucrainean nu-i va diviza pe sprijinitorii Ucrainei.

Blinken a afirmat că președintele rus Vladimir Putin și-a concentrat „mânia și salvele de foc” pe populația civilă a Ucrainei, lovind infrastructura care-i aprovizionează cu căldură, apă și electricitate pe ucraineni.

„Știm care e intenția lui Putin - să-i lase în frig și să-i înfometeze pe ucraineni, să-i forțeze să plece de la casele lor, să mărească prețurile la energie, hrană și la alte utilități, nu numai în Europa, dar și în întreaga lume, și după aceea să încerce să divizeze coaliția”, a spus Blinken.

„Strategia asta nu a mers și nu va merge. Von continua să-i dovedim că greșește”, a adăugat șeful diplomației americane.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG