Linkuri accesibilitate

Cine l-ar putea înlocui pe Mugur Isărescu?


Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

Agenția Bloomberg scrie că banca centrală a României are nevoie de o mână forte, în condițiile în care economia dă semne de încetinire, deficitul bugetar riscă să depășească limitele impuse de UE, iar toate acestea se suprapun peste doi ani electorali.

Bloomberg scrie că printre potențialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar putea fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, fost ministru PSD al finanțelor, Aura Socol, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soțul Aurei Socol și, de asemenea, profesor la ASE, coautor al programului de guvernare al PSD alături de Darius Vâlcov, și Leonardo Badea, cel care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fost deputat PSD.

Guvernatorul BNR are 69 de ani și de-a lungul mandatelor sale a trecut prin multe situații delicate, de la hiperinflație și România riscând falimentul și până la criza globală și financiară din 2008. Decizia pe care o va lua în momentul în care mandatul său se va termina, în luna octombrie, ar putea fi un indicator pentru independența băncii centrale, în epoca populismului, notează Bloomberg.

România, o țară de 20 de milioane de locuitori, dă bătăi de cap oficialilor Uniunii Europene care se luptă deja cu amenințări la standardele democratice în fostul bloc comunist. „Ungaria și Polonia au deja comitetele de politică monetară formate din aliații Guvernului. Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă ar apărea o amenințare similară la adresa boardului din România, unde membrilor urmează să le fie reînnoit mandatul sau să fie înlocuiți”, scrie agenția.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificați și loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea crește, iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că dacă nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil și cu mai puțină influență”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group, citat de Bloomberg.

Pentru Romania, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. Mai ales că, după o creștere rapidă, economia dă semne de încetinire, deficitul bugetar riscă să depășească limitele impuse de UE, iar toate acestea se suprapun peste doi ani electorali. De aceea, banca centrală are nevoie de o mână forte, mai scrie agenția.

​Deocamdată, Mugur Isărescu nu a spus ferm care sunt intențiile sale, lăsând doar să se înțeleagă că vârsta ar putea fi un factor care să îi influențeze decizia. Mai multe vedeţi aici

XS
SM
MD
LG