Linkuri accesibilitate

Parlamentul limitează autonomia Băncii Naționale a României. Cu ce consecințe?


Expoziție la Muzeul Băncii Naționale a României, București, 2019
Expoziție la Muzeul Băncii Naționale a României, București, 2019

Camera Deputaților de la București a votat astăzi proiectul de lege inițiat de liderii social democrați Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind repatrierea rezervei de aur a României aflată la Banca Angliei. Majoritatea PSD-ALDE a ocolit Banca Central Europeană, al cărei aviz ar fi fost necesar, și nici nu a ținut cont de obiecțiile Băncii Naționale a României.

„Noi nu putem face nimic. Când legea va apărea în Monitorul Oficial o să o aplicăm. Noi am transmis observațiile noastre deja”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Europei Libere.

Aurul de la BNR
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Legea de modificare a statutului BNR, în care era prevăzută și repatrierea integrală a rezervei de aur a României depozitată la Banca Angliei, a primit aviz negativ de la Banca Națională a României care a atras atenția, potrivit documentului obținut de Europa Liberă, că orice încercare de modificare a Legii privind Statutul BNR necesită consultarea Băncii Centrale Europene înaintea adoptării acesteia în Parlament, „astfel încât avizul acestei instituții să poată fi luat în considerare”.

(...) „Păstrarea aurului la Banca Angliei reprezintă o recunoaștere internațională a calității rezervelor de aur ale BNR”, mai precizează BNR în punctului de vedere trimis săptămâna trecută la Parlament.​

Ce consecințe va avea votul din Parlament? Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG