Linkuri accesibilitate

BOP 2022: Sandu continuă să se bucure de încrederea moldovenilor, iar în Parlament ar accede trei partide


48 la sută dintre moldoveni consideră situația politică din Republica Moldova instabilă. Cel puțin asta arată datele Barometrului Opiniei Publice (BOP), noiembrie 2022, realizat de CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice.

Același sondaj arată că trei partide ar accede în următorul Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit cercetării sociologice, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar acumula 24,6% din sufragii, iar Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) - 16,6 la sută. Pe locul trei s-ar clasa Partidul „ȘOR” - 10,1 la sută. În Parlament ar putea să acceadă și Partidul Comuniștilor din R. Moldova - 3.9%.

Totodată, circa 14 la sută dintre respondenți au răspuns că nu ar participa la alegeri, iar circa 21 la sută sunt indeciși.

Cele patru partide sunt și printre formațiunile politice în care moldovenii au încredere: PSRM cu circa 31 la sută, PAS cu 30%, partidul Comuniștilor cu circa 25 la sută și Partidul Șor cu peste 24 %.

Dacă duminica viitoare ar avea alegeri prezidențială, respondenții au indicat că ar vota pentru Maia Sandu - 27,30 la sută, iar pentru Igor Dodon - 15,5 la sută.

Sondajul mai arată că preşedinta Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere, urmată la distanță de predecesorul său, Igor Dodon. Totodată, 40 la sută din moldoveni afirmă că nu au încredere în nicio personalitate politică. Autorii sondajului precizează că întrebarea a fost deschisă, iar respondenții au numit singuri personalitățile politice.

La întrebarea Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice, atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon se regăsesc în top atât la capitolul încrederii, cât și la cel al neîncrederii.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1134 de persoane, în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2022, cu o marjă de eroare de 3%.

XS
SM
MD
LG