Linkuri accesibilitate

Brazilia, tot mai departe de Statele Unite, tot mai aproape de Rusia


Întâlnire între prim-ministrul rus (pe atunci) Vladimir Putin (dr) și președintele brazilian Luiz Ignacio Lula da Silva la Moscova, Rusia, 14 mai 2010
Întâlnire între prim-ministrul rus (pe atunci) Vladimir Putin (dr) și președintele brazilian Luiz Ignacio Lula da Silva la Moscova, Rusia, 14 mai 2010

Vestea că Luiz Inacio Lula da Silva a redevenit președintele Braziliei a fost inițial primită bine la Washington, mai ales după ce predecesorul acestuia a fost susținut de o insurecție similară celei de la 6 ianuarie 2021 în Statele Unite.

Președinții Biden și Lula s-au întâlnit și angajat să conlucreze pentru întărirea instituțiilor democratice. Dar diferențele de abordare au început să se contureze imediat după acea.

Brazilia, tot mai departe de Statele Unite, tot mai aproape de Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Lula nu a fost prezent la Summitul pentru Democrație organizat de Washington și nu a fost nici semnatar la declarația care condamnă invazia rusă în Ucraina. El nu a acceptat nici cererea cancelarul german Olaf Scholz să trimită muniție pentru a ajuta Ucraina. În schimb, in timpul călătoriei în China de săptămâna trecută, Luiz Inacio Lula da Silva a cerut Statelor Unite și Europei să înceteze să mai încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace între Rusia și Ucraina.

n replică, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Washington, John Kirby a spus că Brazilia se face ecoul propagandei Rusiei și Chinei, fără să analizeze faptele concrete. Ministrul ucrainean de externe l-a acuzat pe Lula că ar crea o echivalență între agresor și agresat, dar remarcile președintelui Braziliei au fost salutate de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov care a efectuat o vizită în acea țară.

În timpul primului său mandat, din 2003 până în 2010, Luiz Inacio Lula da Silva a întărit poziția Braziliei în lume, fiind unul dintre inițiatorii grupării BRICS, care reunește economiile cele mai dezvoltate în afara Occidentului – Brazilia, China, Rusia, India și Africa de Sud. La Beijing, Lula a cerut acestei organizații să contribuie la diminuarea dependenței globale de dolarul american.

În ciuda acestor aparențe neliniștitoare, analiști spun că Lula nu face altceva decât să continue politica nealiniată tradițională a Braziliei, care nu este pro-americană, dar nici nu antagonizează prea mult Washingtonul. Referirile la Ucraina au stârnit însă nemulțumire în administrația Biden.

„Brazilia își dorește să contribuie la o nouă ordine internațională, care să nu arate ca Consiliul de Securitate ONU”, a spus recent un consilier al președintelui Luiz Inacio Lula da Silva. Vocea acestuia cu privire la războiul din Ucraina nu este unică, și alte țări din așa numitul Sud Global nu doresc să se alinieze politicilor occidentale.

XS
SM
MD
LG