Linkuri accesibilitate

Brexit-ul şi îngrijorările cetățenilor moldoveni stabiliți în Marea Britanie


Oraşul Maidstone
Oraşul Maidstone

Reportaj din oraşul Maidstone, Anglia.

Ziua când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană este tot mai aproape. Dacă la anumite capitole Bruxelles-ul și Londra au decis clar ce se va întâmpla în perioada post-Brexit, apoi alte domenii rămân încă în ceață și fără numitor comun. Ce așteptări și îngrijorări au cetățenii moldoveni stabiliți în Marea Britanie vizavi de acest proces?

Reportaj din oraşul Maidstone, Anglia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:56 0:00
Link direct


Subiectul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este unul, cumva, încă abstract și departe de planurile sau grijile cetățenilor Republicii Moldova aflați la muncă în Regatul Unit. Veniți în baza faptului că dețin și cetățenia României, moldovenii cu care am discutat muncesc la fabrici sau pe șantiere unde majoritatea angajaților sunt veniți din Europa de Est.

L-am vizitat pe Vladimir Berdianu în timp ce muncea pe un șantier din preajma orașului Maidstone, centrul de reședință al comitatului Kent, aflat la 30 de mile de Londra. Vladimir a venit în Anglia cu doi ani în urmă și zice că planifică să rămână aici, orice s-ar întâmpla.

Vladimir Berdianu
Vladimir Berdianu

„Nici nu sunt informat chiar 100% despre tot ce merge vorba. E din auzite așa, ce aud de la unul, de la altul. De exemplu, la lucru despre ce vorbesc șefii. EI nu-și fac griji deloc pentru că ei spun că oamenii nu vor fi lăsați să sufere.”

Europa Liberă: Tu ce planuri ai pentru viitor? Vrei să rămâi în Marea Britanie?

Planul meu până la anul este să-mi aduc prietena, împreună să luăm o casă, să întemeiem o familie într-o țară bine dezvoltată...

„Planul meu până la anul este să-mi aduc prietena, împreună să luăm o casă, să întemeiem o familie într-o țară bine dezvoltată”.

Vladimir i-a găsit recent de lucru și vărului lui Mihai. Ultimul este căsătorit și are un copil. Deocamdată doar el are și cetățenie română așa că inițial a venit singur. Mihai așteaptă ca soția și copilul să obțină pașapoarte românești anul acesta, ca în final familia să poată munci și trăi liniștită în Anglia. Ieșirea Marii Britanii din UE este poate ultimul lucru la care se gândește.

Mihai Berdianu: „Eu nu-mi bat capul de asta că iese, că nu iese. Pentru mine e cel mai important familia să mi-o aduc. Aici să găsesc un viitor pentru copil, pentru că în Moldova viitor nu-i. Orice s-ar întâmpla, vrem aici. Aici diferite nații de oameni fac mai mult lucru ca englezii. Poate nici oameni să nu le ajungă la toate lucrările care le au ei. Aici sunt sute de fabrici. În fabrica unde lucrez sunt foarte mulți, foarte mulți străini. Englezi foarte puțini sunt. Dacă o să-i alunge pe toți, nu știu cine o să lucreze acolo.”

În Maidstone trăiește și Irina Tomuz cu soțul și băiatul de patru ani. Copilul merge la grădiniță, iar din septembrie, începe școala. Soțul muncește la un hotel, iar Irina, la un supermarket din apropiere.

Irina Tomuz
Irina Tomuz

Europa Liberă: Anul viitor Marea Britanie vrea să iasă din UE. Urmărești lucrurile acestea?

„Urmăresc și este în interesul meu pentru a fi informată. Sunt conștientă că de forță de muncă aici va fi nevoie deoarece englezii nu prea să dau în vânt să lucreze. Dacă e să stopeze emigrația, forța de muncă va fi în declin la ei.”

Stabilită în Anglia de trei ani, familia Tomuz nu are gânduri de revenire și speră să-și poată permite într-o bună zi să cumpere o locuință în Anglia. Irina îmi spune că intenționează să aplice la permis de ședere permanentă după ce vor avea cinci ani în Marea Britanie, așa cum prevede legea. Acest lucru, crede Irina, îi vor face să se simtă mai în siguranță și mai protejați.

Europa Liberă: Să admitem un scenariu negativ. V-ați luat bagajele și apoi ce faceți? Reveniți în Moldova sau vă duceți în altă țară a Uniunii Europene?

„Soțul zice: "Doar nu în Moldova, în Germania". Eu nu cred că statul englez va merge la aceea că categoric cetățenii europeni să nu poată veni după Brexit în Anglia. S-ar primi că în felul acesta ei pun piedici propriilor cetățeni care sunt în alte țări europene. Eu cred într-un final mai fericit al Brexit-ului.”

În oraşul Maidstone
În oraşul Maidstone

De la moldovenii cu care am discutat aflu că migranții care muncesc în parcuri industriale sau hoteluri sunt des întrebați de angajatori dacă rămân sau nu în Regatul Unit după Brexit. Interlocutorii îmi spun că mulți angajatori sunt îngrijorați că vor rămâne fără forță de muncă și îi asigură pe muncitori că le vor oferi informații și asistența necesară care să excludă orice nesiguranță a oamenilor.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. Actualmente Londra și Bruxelles-ul sunt în negocieri privind condițiile ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Ambele părți pledează pentru stabilirea unui acord cuprinzător care să reglementeze viitoarele relații între Londra și Bruxelles. Membri ai legislativului britanic însă vorbesc tot mai des și despre posibilul scenariu al unui Brexit fără un acord semnat, fapt ce ar putea crea multe dificultăți economice ambelor părți implicate în negocieri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG