Linkuri accesibilitate

Britanicii vor găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei invadate de ruși


Orchestra Kaluș din Ucraina după câștigarea Eurovision Song Contest 2022, Torino, Italia, 15 mai 2022.

E oficial: ediția din 2023 a concursului de cântece Eurovision va fi găzduită de Marea Britanie în locul câștigătoarei de anul acesta, Ucraina, invadată de Rusia în februarie.


Britanicii vor găzdui Eurovision 2023 în locul Ucrainei invadate de ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Luni, 25 iulie, European Broadcasting Union (EBU) și BBC au confirmat că întrucât Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul de anul acesta, BBC a fost invitat de EBU să fie gazda concursului din 2023, și a acceptat.

„Suntem extrem de recunoscători față de BBC”, a spus luni Martin Österdahl, care deține funcția de Executive Supervisor al concursului Eurovision.

El a amintit că BBC a mai preluat găzduirea concursului de la alte țări câștigătoare în patru alte ocazii.

De asemenea, au mai fost asemenea transferuri internaționale fără participare britanică. Olanda a luat locul Israelului în 1980, pentru a reduce costul manifestării.

Șeful radioteleviziunii ucrainene, Mikola Cernotîțki, a spus la rândul lui că „Eurovision 2023 nu se va ține în Ucraina, ci pentru Ucraina”. „Suntem recunoscători BBC pentru solidaritatea pe care ne-o arată”.

Tim Davie, directorul-general BBC, a spus că regretă profund că ucrainenii nu pot găzdui „cea mai complexă competiție muzicală din lume” la anul. El a promis că BBC are de gând să facă din eveniment „o reflectare reală a culturii ucrainene”, în paralel cu prezentarea „diversității muzicii și creativității britanice”.

Radioteleviziunea ucraineană va participa la organizarea competiției.

Orașul britanic în care se va ține concursul de la anul va fi desemnat prin concurs. Glasgow, Leeds, Liverpool și Manchester deja s-au arătat interesate.

BBC a fost gazda Eurovision de mai multe ori decât orice alt teleradiodifuzor: la Londra în 1960, 1963, 1968 și 1972, la Brighton în 1974, Harrogate în 1982 și Birmingham în 1998.

DRONEVision | Cum să-ți transformi premiul în drone militare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Concursul Eurovision din mai, de la Torino, a fost câștigat de ucrainenii din Orchestra Kaluș.

Luna aceasta, ministrul ucrainean al culturii, Olexandr Tkacenko, spusese presei occidentale că țara sa vrea și poate găzdui concursul de la anul.

Guardian scrie că problema a fost discutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul demisionar britanic Boris Johnson și că mâna întinsă de britanici ar putea face necesare cheltuieli bugetare din partea Londrei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG