Linkuri accesibilitate

Mii de oameni au protestat din nou în România


Protests in Romania, Iasi, 24.02.2019
Protests in Romania, Iasi, 24.02.2019

În jur de 10 mii de persoane au protestat la București împotriva schimbărllor la legile justișiei care limiteaza independența magistraților. Manifestații au fost și în alte mari orașe.

UPDATE ora 22.00 Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. Jandarmeria Capitalei a comunicat, pentru Europa Liberă, că nu face estimări publice ale prezenței la proteste. Agenția Mediafax a scris că, la închiderea protestului erau 5.000 de persoane, în vreme ce ziarul Adevărul a estimat prezența din fața Guvernului de duminică la 10.000 de persoane.

UPDATE, ora 20.00 - Sunt zeci de mii de oameni care protestează în marile orașe ale României cerând abrogarea ordonanței 7, adoptată zilele trecute de Guvern și demisia Cabinetului Dăncilă. La București, în Piața Victoriei sunt peste 8000 de persoane, între ele aflându-se și liderii partidelor de opoziție Uniunea Salvați România și PLUS, Dan Barna și respectiv fostul premier Dacian Cioloș. De asemenea, Ana Blandiana, poeta disidentă în perioada comunistă, se află între oamenii care cer justiție independentă, ca și poetul Mircea Cărtărescu.

La Iși sunt peste 1.000 de oameni, care au venit cu pancarte inclusiv în limba engleză, în care afirmă că este nevoie de restartarea țării. ”Jos ghearele de pe Justiție”, ”Suntem aici pentru că ne pasă de viitorul României” sunt câteva lozinci.

La Timișoara sunt peste 5.000 de oameni în Piața Operei, locul istoric, care a marcat punctul de plecare al Revoluției din 1989.

Constanța, cu aproape 100 de persoane, Brăila, Bacău, Pitești, orașe considerate fiefuri ale PSD în ultimii ani, se alătură localităților unde românii au ieșit, duminică, la proteste în semn de solidarizare cu magistrații.

UPDATE, ora 19.00 În Piața Victoriei sunt peste 8.000 de protestatari, care cer Guvernului să abroge ordonanța nr 7. Oamenii cer demisia Guvernului.

Proteste sunt și La Sibiu, unde peste 1.000 de oameni au pornit în marș prin centrul orașului, solicitând Justiție independentă. Pe străzile Clujului sunt mii de oameni care cer alegeri anticipate, la Baia Mare și Arad, la Brăila și Pitești, La Iași și Brașov,la Timișoara și Bacău românii s-au solidarizat cu magistrații, cerând Guvernului Dăncilă să renunțe la subordonarea politică a Justiției.

Urmăriți live protestul din București la www.românia.europaliberă.org, unde îi puteți auzi pe protestatari cu solicitările lor.

Peste 2.500 de persoane s-au adunat, duminică, în Piața Victoriei, grupuri masive cotinuând să vină de pe marile bulevarde. Sunt grupuri care au pornit în marș de la Piața Universității, iar altele se adună de pe Calea Victoriei. Ei protestează față ultima ordonanță de urgență, care afectează independența Justiției și în semn de solidaritate cu magistrații care au protestat vineri. Circulația automobilelor a fost întreruptă, iar Jandarmeria anunță că mitingul din București nu este autorizat.

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au venit în fața Guvernului cu pancarte și cu steaguri tricolore.

Sunt anunțate proteste în mai multe orașe din țară, la Iași, Cluj, Timișoara, Brăila. La Baia Mare, în piața centrală, câteva sute de oameni s-au adunat încă de după amiază cerând renunțarea la ordonanța 7, cea care este criticată pentru că subordonează politic magistrații și creează un parchet cu puteri mai mari decât DNA, ieșit din jurisdicția procurorului general.

Jandarmii și-au făcut apariția în Piața Victoriei, cu câteva minute înainte de începerea mitingului, amplasând garduri metalice care delimitează mijlocul intersecției din Piața Victoriei. Încă de la apariția forțelor de ordine, oamenii i-au fluierat și huiduit, amintindu-și, probabil, momentul 10 august, când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

La proteste și-au anunțat prezența și partidele USR și PLUS, care au făcut apel la populație să sprijine protestele magistraților, care au ieșit în stradă încă de vineri.„Este nevoie, mai mult ca oricând, de unitate şi ca fiecare român care nu şi-a pierdut credinţa în democraţie să acţioneze cu instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a opri acţiunile PSD-ALDE care adâncesc haosul şi disperarea.

Apel la solidarizare cu magistrații a făcut și filosoful Mihai Șora, care a anunțat încă din timpul săptămânii că, la cei 102 ani ai săi, va fi prezent în Piața Victoriei. Dacă nu ne adunăm, om cu om, cât mai repede, vom deveni în curând provincie rusească. Şi nu, nu va fi ca în 1948, când aveam cizma bolşevică pe grumaz, când nu ştiam unii de alţii, când nu exista nicio sursă credibilă de informare, nici precedent în istorie. Va fi mult mai rapid şi mult mai pervers”, a scris, pe Facebook, Mihai Șora.

Sunt anunțate proteste în mai multe orașe din țară, la Iași, Cluj. La Baia Mare, în piața centrală, câteva sute de oameni s-au adunat încă de după amiază cerând renunțarea la ordonanța 7, cea care este criticată pentru că subordonează politic magistrații și creează un parchet cu puteri mai mari decât DNA, ieșit din jurisdicția procurorului general.

XS
SM
MD
LG