Linkuri accesibilitate

Bucurie „în liniște”: festivitatea de deschidere a noului an de studii la Școala Profesională nr. 11 din Chișinău

Școala Profesională nr. 11 din Chișinău este una dintre puținele instituții din Republica Moldova care oferă șanse de însușire a unei meserii pentru elevii cu nevoi speciale.

E vorba mai ales de persoane cu deficiențe de auz și de vedere sau tineri diagnosticați cu autism și cu sindromul Down. Instituția a devenit casa la propriu și la figurat pentru aproape 80 de elevi, jumătate din care locuiesc în căminul școlii. Timp de doi ani, elevii pot însuși meseria de cizmar, cusător, sculptor în lemn, operator pentru suport tehnic al calculatoarelor și îngrijitor de bolnavi la domiciliu. Datorită numărului relativ mic de elevi, toți sunt ca o familie mare, a precizat unul dintre învățători la ceremonia de deschidere a anului nou școlar. „Circa 40% din absolvenții noștri se angajează în câmpul muncii”, spune directoarea Maia Antoniu. Scopul pe care și l-a propus administrația școlii este mult mai ambițios decât asigurarea elevilor cu un loc de muncă după absolvire. Se mai vrea ca tinerii să-și formeze mai ales deprinderi de viață, de exemplu să folosească de sine stătător transportul public și să socializeze cu succes.

16x9 Image

Natalia Sergheev

Natalia Sergheev, jurnalistă multimedia din echipa Europei Libere la Chișinău, una din prezentatoarele emisiunii matinale „Moldova la ora 7” și realizatoare de documentare video pentru „Pur și Simplu”. 

XS
SM
MD
LG