Pentru majoritatea maghiarilor care trec pe malul apei din nordul Budapestei pe scutere și biciclete, unul dintre stâlpii de piatră de la începutul Promenadei Moscova lucește indstiihnct. Pentru cunoscători, însă, acel pilon merită o privire mult mai atentă.
Deasupra stâlpului se află o sculptură de mărimea unui trabuc, care îi înfățișează pe Vladimir Putin și nefericitul crucișător Moskva. A devenit un subiect aproape legendar faptul că nava de război rusă a fost sfidată de soldații ucraineni de pe Insula Șerpilor, iar mai târziu a fost scufundată.
Sculptura reprezentând nava Moskva este doar unul dintre zecile de monumente miniaturale din bronz împrăștiate în toată Budapesta, care au dus la organizarea unor tururi dedicate lor și au făcut ca Kolodko să devină extrem de cunoscut printre turiști și localnici.
Kolodko s-a născut în Ujhorod, Ucraina sovietică, în 1978. În 2010, artistul a început să planteze statui în miniatură în orașul său natal din vestul Ucrainei.
„Aș fi putut aștepta ani de zile o comandă pentru o sculptură monumentală”, a spus el pentru RFE/RL. „În schimb, ori de câte ori am destui bani pentru un kilogram sau două de bronz, o idee și un loc bun, mă apuc de lucru”.
Mini-monumentele ilegale din Ujhorod, spune el, au fost adesea o modalitate de a atrage atenția asupra unor personaje istorice locale care au fost ignorate de autoritățile sovietice și pe care Ucraina independentă nu avea bani să le onoreze cu monumente mari.
Pe măsură ce statuetele din Ujhorod au câștigat faima online, Kolodko și-a dat seama că „atunci când sunt fotografiate de aproape, umplu cadrul la fel ca o statuie mare”. Monumentele minuscule au avut în curând un impact nemaipomenit, atrăgând mai mulți turiști decât monumentele la scară largă, care costaseră zeci de mii de dolari.
În 2016, Kolodko s-a mutat în Ungaria, locuind inițial într-un apartament mic cu un dormitor pe care îl împărțea cu soția și cele două fiice. Kolodko este maghiar de origine și își amintește cu drag frecventele călătorii făcute în această țară în copilărie.
Kolodko a început să plaseze pe furiș statui minuscule în toată Budapesta, la scurt timp după sosirea sa. Inițial, Kolodko a adus un omagiu personajelor de desene animate pe care și-a amintit că le-a văzut la televiziunea maghiară în copilărie.
Artistul de gherilă spune că își plasează statuetele la lumina zilei, uneori cu copiii săi jucându-se în apropiere. Până acum nu a fost interpelat de polițiști în timp ce lucra.
Multe dintre lucrările lui Kolodko folosesc teme din folclorul și istoria maghiară. Turiștii de mai sus fotografiază una dintre cele mai populare lucrări ale lui Kolodko -- un scafandru de adâncime care ține o cheie. Statuia este plasată în afara opulentei cafenele New York din Budapesta.
Scafandrul de bronz face aluzie la o legendă conform căreia scriitorul Ferenc Molnar ar fi aruncat cheia cafenelei New York în Dunăre pentru a împiedica personalul să închidă vreodată ușile magnificului sediu.
Acest rover lunar a fost fixat pe o bornă de trafic de lângă casa copilăriei lui Ferenc Pavlics, un maghiar-american. Acesta a proiectat roțile vehiculului NASA care s-a deplasat pe Lună.
Lângă un stand de biciclete din afara Sinagogii de pe strada Dohany (dreapta pe fundal), acest relief din bronz îl reprezintă pe evreul maghiar Theodor Herzl, fondatorul sionismului modern.
Recent, Kolodko a atins, în micile sale reprezentări sculpturale, teme politice care i-au cam iritat pe unii.
În 2019, Kolodko a realizat o sculptură cu o șapcă sovietică ușanka pusă pe o pernă care seamănă cu cea pe care este pusă Sfânta Coroană a Ungariei. După ce a plasat monumentul lângă un controversat Memorial de Război sovietic, un politician, aparent înțelegând greșit mesajul lui Kolodko, a distrus opera de artă cu un topor și a aruncat-o în Dunăre.
În locul monumentului ușanka distrus, Kolodko a pus un topor deasupra unei perne de catifea (sus) pentru a marca neobișnuitul vandalism politic.
„Nu pot să nu o fac”, a spus Kolodko despre arta politică, deși aceasta îl costă bani și timp. Dar el spune că, deși are mai multe idei pentru noi piese cu tematică de război, oamenii din Budapesta „au nevoie de o pauză, nu li se poate oferi o nouă sculptură în fiecare zi”.
Kolodko a adăugat: „Adepții mei nu iubesc munca mea de război - iubesc temele care sunt foarte maghiare, care le oferă o legătură cu trecutul lor. Acestea sunt monumente ale copilăriei lor și ale mele, de asemenea."
În 2022 a fost lansat un tur de vizionare a sculpturilor. Un purtător de cuvânt al companiei din spatele turneului „mini-statui ascunse” a declarat pentru RFE/RL că acesta atrage, în special, turiștii occidentali, în timp ce localnicii preferă să vâneze ei înșiși statuetele la plimbările de weekend.
În studioul lui Kolodko, următoarea mini-statuie care va apărea pe străzile Budapestei stă în așteptarea ultimelor retușuri. Artistul a cerut să nu fie distribuite fotografii ale operei de artă, dar ea reprezintă două personaje îndrăgite de copii -- unul britanic, altul rus -- și este probabil să devină populară atât printre copiii lipsiți de griji, cât și printre politicienii de marcă.