Linkuri accesibilitate

Buletine nule și fraudarea alegerilor locale din Bulgaria


Sofia, alegeri locale, 27 octombrie 2019.
Sofia, alegeri locale, 27 octombrie 2019.

Numărul foarte mare de buletine nule la alegerile locale din 27 octombrie (15,98%; în unele municipii – până la 31%) pune problema fraudării pe scară largă, avertizează într-un studiu ONG-urile ”Transparancy International” (TI) și ”Parlament deschis”.

Despre alegerile locale din Bulgaria - fraudate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct



Asociația „Transparecy International”, filială bulgară, care a fost printre observatorii la ultimele alegeri locale s-a adresat Comisiei electorale centrale și Comisiei juridice a parlamentului în legătură cu numărul foarte mare de buletine nule care pune sub semnul întrebării onestitatea scrutinului.

La nivel național buletinele nule în alegerile pentru consilieri locali marchează un maximum istoric pe durata tranziției - 15,1% din voturile exprimate. La aceasta categorie nu intră buletinele în care este marcat pătrațelul „Nu votez cu nimeni”.

Prin comparaţie, la ultimele două alegeri parlamentare din România acest procent a fost sub 3%, iar la cele din Polonia din anul acesta – 1,1%.

Datele sunt confirmate de organizația „Parlament deschis” care a monitorizat deasemeni procesul electoral. Față de alegerile locale precedente creșterea numărului de buletine nule este de aproape 2 procente.

În 3 județe nivelul este mai mare de 20%, în 11 – depășește 18,6%. Sunt câteva municipialități în care buletinele nule sunt între 25 și 31%.

Cele două ONG-uri cer Comisiei centrale electorale și parlamentului stabilirea cauzelor care stau la bază fenomenului ce încalcă standardele internaționale și reprezintă un indiciu pentru subminarea democrației.

„Transparency International” cere acces la verificarea buletinelor cu pricină și elaborarea unor propuneri pentru amendarea Legii electorale.

În martie 2013 în mediile bulgare a apărut un clip în care prefectul din partidul GHERB al regiunii Plovdiv și viitor primar al celui de al doilea oraș ca mărime, Ivan Totev, dă indicații membrilor unor comisii electorale să producă căt mai multe buletine nule din cele în favoarea candidaților opoziției. „Știm cu toții că acesta este modul de a avea un avantaj”, declară Totev.

Un buletin de vot valid poate fi anulat prin punerea unei liniuțe cu pixul. În vederea combaterii fraudelor opoziția a cerut introducerea votului cu mașină electronică, dar guvernanții au amânat schimbarea pentru următoarele alegeri parlamentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG