Linkuri accesibilitate

Buletinele de identitate și alte acte vor fi disponibile în format digital


Digitalizarea actelor de identitate va fi posibilă și în R. Moldova.
Digitalizarea actelor de identitate va fi posibilă și în R. Moldova.

Buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare vor fi disponibile în format digital printr-o aplicație guvernamentală. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în două lecturi joi de Parlamentul de la Chișinău.

Actele digitale, generate pe telefonul mobil sau pe o tabletă, vor conține un set de date preluate în timp real din profilul titularului din Registrul de stat al populației.

Cetățenii vor putea utiliza documentele digitale prin intermediul unei aplicații guvernamentale, care este elaborată în prezent de Agenția de Guvernare Electronică. Ea urmează să asigure accesul utilizatorilor la toate serviciile digitale, disponibile în Republica Moldova. Proiectul nu menționează la ce etapă este dezvoltarea aplicației, și nici când va fi disponibilă publicului larg.

Legea „de stimulare a utilizării serviciilor electronice” mai reglementează procedurile de depunere online a cererilor de înmatriculare a mijloacelor de transport și a solicitărilor de livrare prin serviciul guvernamental MDelivery a certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare.

Legea mai prevede că toate extrasele din registrele de stat oferite solicitanților pe suport de hârtie, vor conține un identificator electronic unic (cod QR, cod de bare, cod digital), care va permite verificarea electronică a autenticității documentelor.

XS
SM
MD
LG