Linkuri accesibilitate

Bulgaria - tensiuni în coaliția de guvernămînt


Valeri Simeonov, liderul „Patrioților Uniți”, în 2017

Naționaliștii sunt supărați de faptul că primul ministru a „cumpărat” pe banii statului sprijinul parlamentar al turcilor.

Critici grave la adresa guvernului Borisov au formulat partenerii mai mici la guvernare din formațiunea „Patrioții uniți”. Co-președintele naținaliștilor și lider al Frontului salvării naționale (FSN) Valeri Simeonov a declarat că Bulgaria se află într-o gravă criză politică și economică și nu merge în direcția cea bună. El a avertizat că la toamna relațiile patrioților cu centriștii lui Borisov vor fi actuallizate, facând aluzie la posibilă ruptură a coaliției.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Liderul naționalist a menționat influența crescândă a unor oligarhi din MDL - partidul etnicilor turci și al musulmanilor, criza în energetica, în turism, învățământ și agricultura. El a declarat că responsabili pentru aceste probleme foarte grave sunt centriștii din partidul GHERB.

Avertismentul a venit în urmă unei întâlniri a liderului FSN-ului bulgaresc cu fostul nr. 2 în GHERB, Țvetan Țvetanov, demis, împreună cu alți lideri ai centriștilor în luna mai în urmă scandalului „Apartamentul”.

Simeonov a declarat că Țvetanov a reușit să spargă monopolul partidului turc în regiunile mixte, iar Borisov a câștigat bunăvoința președintelui de onoare al acestui partid, Ahmed Dogan, prin vânzarea CET-ului Varna și trecerea acestuia în a.z. rezervă rece a sistemului energetic. Aceasta aduce un profit de 20 de milioane euro pe an numai contra obligației ca centrala să fie menținută în stare de funcționare. Simeonov a avertizat că fără Țvetanov în alegerile locale din octombrie, Borisov va avea probleme grave.

Naționaliștii sunt supărați de faptul că primul ministru a „cumpărat” pe banii statului sprijinul parlamentar al turcilor (aflați pe hârtie în opoziție) pentru a-și asigura un spațiu de manevră în relațiile cu partenerii naționaliști.

Simeonov a vorbit despre corupția în energetică, pierderea echivalentului a jumătate de miliard de euro în urma pasivității unor miniștri fața de epidemia de PPA, criza în turism, „care a fost distrus total și va fi și mai rău”, eșecul programului european „Fructe și lapte” în școli în urmă unor licitații aranjate etc.

„Nu vom privi neputincioși ruinarea economiei și nu intenționăm să ne asumăm răspunderea pentru greșelile partenerului mai mare”, a avertizat Simeonov, adăugând - „Așteptați renașterea forțelor patriotice încă în următoarele zile”.

Iskren Veselinov, vicepreședintele partidului VMRO, care face parte din coaliția „Patrioții uniți”, a confirmat acuzațiile lui Simeonov avertizând că dialogul cu centriștii lui Borisov va începe în curând.

Primul ministru nu a reacționat până acum la criticile naționaliștilor moderați.

Ultranaționaliștii din „Ataka”, cu opt deputați în Parlamentul cu 240 de locuri, au părăsit coaliția „Patrioții uniți” însă continuă să sprijine guvernul.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG