Guvernul interimar condus de consilierul prezidențial Stefan Ianev a înlocuit șefii celor mai importante agenții economice – a fiscului, a vămilor și a investițiilor străine.
Noul ministru de finanțe Asen Vasilev a avertizat că situația financiară este grea în urmă refuzului guvernului Borisov de a propune în parlament actualizarea bugetului. În aceste condiții guvernul interimar așteaptă de la fisc concomitent cu slăbirea presiunilor asupră companiilor mici aflate în criză să asigure banii necesari pentru finanțarea măsurilor antiepidemiologice și de menținere a locurilor de muncă în sectoarele cele mai grav afectate. O atenție specială va fi acordată companiilor finanțate cu zeci și sute de milioane de euro din bugetul de stat și din fondurile Uniunii. Este vizată în primul rând compania de stat „Autostrăzi” cu căteva zeci de funcționari, prin care în ultimii doi ani au fost repartizate fără licitații peste 2,5 miliarde euro unor mari companii private.
Ministerul de finanțe va pregăti contractarea de noi datorii pe piețele externe. Unul din viceminiștrii va răspunde pentru auditarea fondurilor europene primite și realizarea măsurilor de care depinde aderarea Bulgariei la Zona euro.
Noii miniștri vor asigura în decurs de 10 zile informații despre situația în sectoarele respective. Organizarea alegerilor de la 11 iulie va fi precedata de înlocuirea unui mare număr de prefecți și de șefi ai regionalelor de poliție.
Ex-premierul Borisov a declarat că prin schimbările de cadre sunt restabilite pozițiile oligarhilor care au fugit din țara. A fost menționat Vasil Bojkov – miliardarul acuzat de multe infracțiuni financiare al cărui partid a obținut aproape 3% în ultimele alegeri.
Guvernul interimar va analiza ultima variantă a Planului Național de Relansare și Reziliență în scopul de a-l adapta mai bine la criteriile Uniunii. Radev a criticat unul din accentele variantei – Programul Național de Reabilitare Termică. Toate blocurile de locuit până acum au fost numai învelite cu polistiren fără a fi întărită construcția acestora. Programul este finanțat din bugetul național și din fondurile Uniunii dar de pe urmă sa profită un număr relativ mic de bulgari. Dacă se va merge în ritmul actual realizarea la nivel național va dura 40-50 de ani.
Radev a declarat că țara are o nevoie mai mare de investiții în modernizarea sistemului de învățământ și în retehnologizare.