Linkuri accesibilitate

Bulgaria: alegeri prezidențiale și parlamentare cu recorduri Covid


Sofia: se livrează teste Covid rapide pentru elevi, Bulgaria, 8 noiembrie 2021
Sofia: se livrează teste Covid rapide pentru elevi, Bulgaria, 8 noiembrie 2021

Agravarea fără precedent a situației epidemiologice. Număr record de decese de la începutul epidemiei. Spitale la limita posibilităților.

Bulgaria: alegeri, pe fundal de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00

Decesele duminică, 7 noiembrie, au fost 70 din care 94% nevaccinați. Situația reala însă va deveni cunoscută marți când statistica Covid în Bulgaria recuperează zilele de weekend. Numărul maxim de decese va fi în jurul datei de 17 noiembrie, arată modelul de prognoză elaborat de Institutul pentru Indicatorii de Sănătate și Evaluri, pe lîngă Universitatea de la Washington.

În acest mod alegerile prezidențiale și generale repetate de duminică vor coincide cu cea mai gravă situație epidemiologică.

Vineri nu vor mai fi locuri libere în majoritatea spitalelor bulgare. Decesele vor depăși 200 arată prognoza Institutului american, citat de ziarul sofiot „24 ciasa”.

Secția de terapie intensivă din spitalul Pirogov, din Sofia, Bulgaria, noiembrie 2021.
Secția de terapie intensivă din spitalul Pirogov, din Sofia, Bulgaria, noiembrie 2021.

La spitale se află acum peste 8 mii de pacienți cu Covid. Luni, spitalizările au fost 1341 din care 90% nevaccinați. La secțiile de terapie intensivă sunt internate 669 de persoane. Cele mai multe cazuri sunt la Sofia, Plovdiv și Varna. Vaccinărie au scăzut ieri la 14 545 iar rata vaccinării anti-Covid în Bulgaria rămâne cea mai scăzută din UE, cu 27% (vaccinați cu schema completă), față de aproape 75% în medie, în țările Uniunii Europene.

La o întâlnire cu șefi ai organizațiilor profesionale și ale pacienților, ministrul Sănătății Stoicio Kațarov a declarat că în fața dezastrului național toți sunt uniți.

Câteva medii au informat că în eventualitatea unui nou set de măsuri epidemice restrictive, ministrul și-a asigurat sprijinul medicilor și asistentelor sanitare. Guvernul însă va încerca să mențină neschimbate măsurile actuale până la alegerile anticipate și cele prezidențiale de la 14 noiembrie.

Sunt vaccinași numai 40% din profesorii, 45% din asistenții medicali și 40% din dentiști. În urmă pensionărilor din ultimul an, deficitul de asistenți medicali a depășit 35 000.

Ministrul Sănătății, Stoiko Katsarov.
Ministrul Sănătății, Stoiko Katsarov.

Situația critica în spitale a devenit prilej de acuzații dure din partea ex-premierului Boiko Borisov la adresa președintelui Rumen Radev și a guvernului interimar.

„În două zile 400 de bulgari și-au pierdut viața din vina lui Radev și a guvernului”, a spus Borisov la o întălnire cu alegători în orașul Peruștița, adaugând – „Radev va putea fi numit asasin de bulgari. Cerem demisia președintelui, ministrului Sănătății și a întregii bande din jurul lor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG