Linkuri accesibilitate

„Băieții de la Harvard”: noii favoriți în alegerile generale repetate din Bulgaria


Kiril Petkov, Ministrul bulgar al Economie, unul din așa-numiții „băieți de la Harvard”, care se pregătește de lansarea unui nou partid alături de Ministrul de Finanțe, Asen Vasilev, în vederea alegerilor repetate din noiembrie, Sofia, 19 august 2021.
Kiril Petkov, Ministrul bulgar al Economie, unul din așa-numiții „băieți de la Harvard”, care se pregătește de lansarea unui nou partid alături de Ministrul de Finanțe, Asen Vasilev, în vederea alegerilor repetate din noiembrie, Sofia, 19 august 2021.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

În cursul săptămânii va fi constituit un nou proiect politic (partid sau coaliție), definit de unii analiști drept pro-prezidențial, cu șanse de a obține un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare repetate, de la 14 noiembrie. Al treilea scrutin în acest an.

Încă înainte de constituire, noul proiect politic se bucură de sprijinul a 10% din alegătorii bulgari. O treime din cei ce l-au votat pe învingătorul în alegerile anticipate de la 11 iulie – partidul „Există un astfel de popor” al vedetei de televiziune Slavi Trifonov - declară acum că vor vota noul partid sau o coaliție, condusă de așa-numiții „băieți de la Harvard”: este vorba de Kiril Petkov și Asen Vasilev, miniștrii Economiei și de Finanțe în guvernul interimar condus de Stefan Ianev.

Noua structură politică se va numi „Continuăm schimbarea”. Întrucât timpul până la alegerile de la 14 noiembrie este insuficient pentru înregistrarea unui partid, echipa „de la Harvard” va participa pe mandatul unei alte formațiuni. Așa a procedat și fostul țar Simeon de Saxa Coburg Gotha în 2001 și a câștigat alegerile parlamentare.

Sunt în curs tratative cu 8 partide mici. Cei doi au avertizat însă că nu vor oferi locuri de deputați și compensații financiare liderilor partidului sau partidelor partenere.

Fostul ministru al Economiei, acum în topul încrederii între bulgari cu o cotă de 42% , a declarat că noua formațiune va continua războiul anticorupție început de primul guvern Ianev. Va fi un partid de dreapta care va urmări ridicarea bunăstării păturilor dezavantajate, accelerarea reformelor în justiție, în învățământ și sănătate.

Când au fost miniștri, cei doi au scos la iveală scheme de corupție de sute de milioane în sectorul bancar și în cel al infrastructurii rutiere.

Din echipa lui Petkov și Vasilev vor face parte oameni care au făcut carieră în afară politicii, neimplicați în scandaluri, care nu au fost membrii a mai multor partide și acceptă semnarea unui acord cadru de integritate, inclusiv dreptul de verificare a conturilor lor bancare.

„Nu vom fura oameni din alte partide”, a mai spus Vasilev, respingând acuzațiile venite din partea Partidului socialist.

Noul partid nu va modifica sistemul de taxe și nu va contracta noi credite de stat. Banii vor veni din înăsprirea controlului asupră cheltuielilor bugetare și din combaterea corupției. În ultimele 4 luni prin măsuri anticorupție guvernul interimar a asigurat venituri bugetare suplimentare în valoare de peste 1 miliard de euro.

Petkov și Vasilev au respins zvonurile că partidul lor va fi unul pro-prezidențial. Ei însă și-au exprimat sprijinul pentru actualul șef al statului Rumen Radev în alegerile prezidențiale. Alegerile parlamentare repetate vor avea loc concomitent cu primul tur al prezidențialelor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG