Linkuri accesibilitate

Bulgaria: amenzi de mii de euro pentru nerespectarea carantinei


La Sofia
La Sofia

Peste 300 de dosare penale pentru nerespectarea carantinei au fost înregistrate în ultimul weekend în Bulgaria.

O mare parte din cei sancționați cu amenzi de echivalentul a 2 550 de euro nu au respectat interdicția de intrare în parcuri și adunarea în grupuri de peste două persoane, a declarat Secretarul general al Ministerului de Interne (MI), Ivailo Ivanov.

Nivelul amenzilor în Bulgaria îl depășește pe cel din multe țări vest-europene, unde salariile sunt de câteva ori mai mari.


La două săptămâni după declararea, pe data de 13 martie, a Stării de urgență, în Bulgaria au fost înregistrate peste 350 de persoane infectate și 8 decese.

Una din noile sarcini ale poliției este de a adresa apeluri cetățenilor să respecte ordinile emise de Statul major național anticriză.

Sancțiunile sunt stabilite nu la nivel național, de către Ministrul de Interne, ci de șefii regionalelor de poliție în funcție de situația concretă. La Burgas de pildă au fost ridicate băncile în parcuri.

Secretarul general al MI a declarat că fără responsabilitate și autocontrol din partea cetățenilor poliția nu poate face față problemelor.

Sub carantină se află acum 25 000 de persoane. Cea mai mare parte au revenit în patrie din alte țări europene. Poliția are dreptul și obligația de a verifica dacă persoana respectivă respectă izolarea la domiciliu timp de 14 zile.


Tribunalul raional Sofia a pus în libertate contra unei cauțiuni egală cu echivalentul a 5 000 de euro un bărbat arestat pentru nerespectarea carantinei. Este primul arestat din aceasta categorie. Bărbatul a refuzat să urmeze procedura de înregistrare la aeroportul din Sofia după ce a sosit din Suedia. Mai târziu, el nu a fost găsit acasă. Testul său pentru Covid-19 a fost negativ, dar acest fapt nu-l scutește de obligația de a nu părăsi casa timp de 14 zile.

Medicii de familie sunt înștiințați prin e-mail despre persoanele care revin din țări în care există cazuri de Covid-19. Informația este trimisă și inspecției sanitare respective care controlează, împreună cu poliția, respectarea carantinei.

Persoanele vindecate sunt obligate să respecte o carantină de 28 de zile.

Sunt interzise călătoriile între centrele județene, cu excepţia celor în interes de serviciu, cu motive medicale sau revenirea la locuința de bază. Traficul a scăzut cu 60%.

La alimentare și în farmacii orele între 8.30 și 10.30 sunt rezervate persoanelor de peste 60 de ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG