Linkuri accesibilitate

Bulgaria ar putea plăti despăgubiri Rusiei, dar fostul ministru al apărării a fost achitat


Nikolai Nancev a ignorat cu bună știință contractul cu Rusia, dar a economisit milioane pentru Bulgaria.

Fostul ministru al apărării din cel de al doilea guvern Borisov, Nikolai Nencev, a fost achitat. Era judecat pentru că nu respectase contractul cu Moscova de reparare a avioanelor bulgare de luptă MiG-29 în Rusia.

Procuratura a cerut 8 ani de închisoare pe motiv că nerespectarea contractului a creat riscuri pentru piloții militari bulgari. Sentința pronunțată în primă instanță nu este definitivă și poate fi atacată de Procuratură la Curtea de Apel din Sofia.

Ex-ministrul Nencev a calificat drept „act de terorism” faptul că avioane militare rusești pătrundeau, fără avertisment, în spațiul aerian bulgar, deasupra Mării Negre. Motiv pentru care a decis să nu mai respecte prevederile contractului cu rușii.

El a spus: „Când vorbesc despre starea deplorabilă a aviației bulgare, aceasta se datorează și faptului că noi suntem provocați permanent de Rusia. În fiecare caz de apropiere neanunțată a unor avioane rusești trebuie să ordonăm ridicarea avioanelor noastre în întâmpinarea, ceea ce ne costă milioane.

Nu știm de ce avioanele rusești intră în spațiul nostru aerian fără autorizație și cu transponderi deconectați. Pentru mine este un act de terorism. Cazurile de provocare s-au înmulțit în ultimii ani. Nu am considerat normal ca în această situație să efectuam reparațiile MIG-urilor noastre în Rusia”.

Tribunalul municipal din Sofia a constatat că prin nerespectarea clauzelor contractului de întreținere a unor motoare MiG, Nikolai Nencev a neglijat interesele companiei rusești, dar aceasta nu reprezintă o infracțiune. Nencev a ordonat adjunctului său să ascundă contractele semnate cu rușii. După cum afirmă procuratura, aceasta a avut drept efect reducerea orelor de zbor ale piloților bulgari de la 80 la 33 pe an.

Nencev însă a contribuit la semnarea unui contract pentru întreținerea avioanelor MIG cu Polonia în condiții de peste 3 ori mai avantajoase decât cele din contractul cu Rusia. Un alt motiv care a stat la bază achitării este decizia NATO să fie redusă la minim dependența țărilor membre de Rusia.

Moscova a amenințat că va cere despăgubiri Bulgariei pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

XS
SM
MD
LG