Linkuri accesibilitate

Bulgaria combate fenomenul falșilor invalizi


Autobuze speciale pentru invalizi

Sunt județe în care pensiile de invaliditate reprezintă peste 20% din totalul pensiilor. Pe primul loc se află Silistra cu 28%.

Săptămâna trecută la Varna, Loveci și alte câteva orașe bulgare au fost arestați mai mulți medici care „au produs” mii de „invalizi” în schimbul banilor.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Zece medici din Varna și șapte din Loveci au fost arestați în cadrul a două operațiuni separate ale Serviciului de combatere a crimei organizate. După cum a declarat procurorul Ivan Gheșev, șef al Parchetului național anticorupție, medicii au participat la completarea unor adeverințe false de invaliditate. Pierderile Casei naționale de sănătate sunt evaluate la zeci de milioane de euro.

Rețeaua criminală din orașul Varna lucra numai cu falși invalizi etnici turci. Organizator a fost un refugiat sirian cu legături în comunitatea turcă în regiunile Varna și Burgas.

Fraude mari prin acordarea de pensii de invaliditate au fost constatate și în regiunea Loveci unde a fost arestată șefa comisiei județene de sănătate Donka Marinova. Au fost efectuate percheziții la 17 cabinete medicale și confiscate sume mari de bani.

La Loveci o adeverință de invaliditate valabilă un an de zile, a fost vândută contra sumei de 500 de euro.

Trei sute treizeci și patru de mii de bulgari între 18 și 60 de ani primesc pensii de invaliditate în conformitate cu Codul social.

Sunt județe în care pensiile de invaliditate reprezintă peste 20% din totalul pensiilor. Pe primul loc se află Silistra cu 28%.

După cum a declarat ministrul pentru problemele sociale, Biser Petkov, pensii de invaliditate primește un procent de 10% din populația aptă de muncă care se află în țara. Alți 2,5 milioane de bulgari lucrează în străinătate. Teoretic au drept la pensii persoane care și-au pierdut peste 71% din capacitatea de muncă. O parte din aceștia primesc bani și pentru însoțitor.

În plan național totalul acestor pensii depășește 860 de milioane de euro pe an.

Într-un interviu șeful parchetului național anticorupție, Ivan Gheșev a avertizat că jumătate din banii se duc la oameni sănătoși. În regiunea Silistra, de pilda există sate în care toți locuitorii primesc pensii de invaliditate. În aceste localități 70% din persoanele cu dizabilități interogate de procurori nu știau de ce boală suferă, ce documente de au depus la comisiile medicale și dacă au fost internate în spital, a spus procurorul Gheșev.

XS
SM
MD
LG