Linkuri accesibilitate

O conferință controversată despre terorism și presă organizată de Rusia în Bulgaria


În vreme ce multe țări est europene sunt îngrijorate de atacurile cibernetice ruse și de propaganda rusă, Bulgaria găzduiește o conferință cu o masivă prezență rusă despre combaterea terorismului pe internet. Printre organizatori - Academia internațională pentru radio și televiziune de la Moscova, Agenția federală rusă pentru presă, compania „Kaspersky Lab”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

O conferință internațională având ca tema „Terorismul și mass-media” are loc în aceste zile la Sofia. Organizatori sunt Academia internațională pentru radio și televiziune de la Moscova, Agenția federală rusă pentru presă și mas-media, compania „Kaspersky Lab” și Uniunea ziariștilor bulgari. Evenimentul, care a atras partide și organizații prorusești, a provocat reacții contradictorii.

Scopul declarat al conferinței care a început marți cu ședințe în grupuri de lucru este să atragă atenția mass-media și guvernelor asupră problemelor prilejuite de combaterea terorismului internațional prin media electronică.

În fața participanților ieri a vorbit viceprim-ministrul și ministru al apărării Krasimir Karakacianov, unul din liderii coaliției „Patrioți uniți” – partener la guvernare al centriștilor din GHERB.

Din tribuna conferinței au vorbit fostul președinte croat Stipe Mesici, vicepreședintele parlamentului sârb Veroliub Arsici, reprezentanți ai unor partide și ONG-uri care nu-și ascund simpatia fața de Rusia. La ședințele în plen au participat diplomați din Rusia, China, Iran și Israel, deputați, 80 de experți și ziariști.

În centrul dezbaterilor s-a aflat rolul mass media în combaterea terorismului, comportamentul mass-media în cazul unor atacuri teroriste, societatea civilă și mass-media, combaterea eroizării terorii și teroriștilor, ciberterorismul și razboaiele informaționale.

Unele medii bulgare printre care agenția „Mediapool” au avertizat că angajamentele declarate ale Rusiei de a combate terorismul vin în contradicție cu atacurile sale hibrid împotriva unor democrații, inclusiv în fostele țări comuniste esteuropene. Foști angajați ai „Kasperky Lab” afirmă că aceasta companie colaborează cu serviciile speciale ruse.

Agenția „Frog news” amintește că în urmă cu câteva săptămâni „Kaspersky Lab” a fost acuzată în SUA că adună informații confidențiale pentru aceste servicii.

Agenția bulgară se întreabă cum Rusia și Bulgaria aflate respectiv în locurile 148-lea și 113-lea în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere” pentru libertatea de exprimare vor putea combate terorismul cu ajutorul mass media.

XS
SM
MD
LG