Linkuri accesibilitate

Bulgaria: evoluții pe scena politică, după 50 de zile de proteste


Protest la Sofia, Bulgaria
Protest la Sofia, Bulgaria

După aproape 50 de zile de mitinguri, demonstrații și acțiuni de nesupunere civică a crescut sprijinul alegătorilor pentru protestele și partidele de opoziție. Câștigătoare sunt câteva formațiuni noi, nereprezentate în actualul parlament.

În două sondaje separate, realizate în luna august, agențiile Gallup International și Trend constată că de pe urma protestelor au pierdut poziții atât partidul GHERB al primului ministru Borisov, cât și Partidul socialist care își va alege noul lider în cadrul unui scrutin național pe data de 12 septembrie.

Câștigă teren formațiunile de centru-dreapta „Există un astfel de popor” al showman-ului Slavi Trifonov și „Bulgaria democrată” – exponentă a dreptei tradiționale.

Aproximativ 62% din cei anchetați sprijină protestele care cer demisa lui Boiko Borisov, a procurorului șef Ivan Gheșev și alegeri parlamentare anticipate.

GHERB continuă să fie prima forță politică, urmată la o distanță de numai 1% de socialiștii. Partidul showman-ului Trifonov este al treilea, urmat de MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor - și de „Bulgaria democrată”. Bariera de 4% va putea trece și partidul fostului avocat al poporului Maia Manolova „Ridică-te Bg”.

Formațiunile mai mici, reprezentate în actualul parlament - Patrioții uniți – partener la guvernare al GHERB, partidul „Volia” al omului de afaceri Veselin Mareșki și ultranaționaliștii din „Ataka” nu sunt creditate cu șanse de a intra în viitorul parlament.

28% din cei anchetați declară că nu intenționează să voteze. 7% se declară împotrivă tuturor partidelor.

Sondajul Gallup Internațional marchează cel mai mic nivel al încrederii în premierul Borisov din ultimii ani – 20%, cu 68% neîncredere. În președintele Radev cred 47% din cei anchetați.

Încrederea în actualul guvern a scăzut în perioada protestelor de la 30% la 19%, iar neîncrederea a depășit 70%. Și mai negativă este prestația parlamentului, cu numai 15% încredere și 77% neîncredere. 59% cer demisia guvernului.

Sondajul realizat de agenția Trend constată că 60% sprijină protestele, dar 39% nu cred că în urmă acestora guvernul va demisiona. Între 46% și 50% cer alegeri anticipate, în timp ce 37% - nu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG