Linkuri accesibilitate

Bulgaria – export record de armament


În anii precedenți s-au auzit voci că muniţiile exportate în țări din Orientul Mijlociu a ajuns în mâinile unor organizații nelegitime.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct


În 2016 exportul de armament al Bulgariei a marcat un record – peste 1 miliard de euro. Tot în acest an țara a devenit cumpărătorul numărul 2 de armament românesc după SUA.

Principalele piețe de desfacere pentru armamentul bulgăresc sunt țările din Orientul Mijlociu. În 2016 a fost realizată o creștere a exportului fața de anul precedent de peste 45%. Fața de 2014 creșterea este de 2,5 ori, iar de 2013 – de peste patru ori.

Informația poate fi citită în Raportul anual al Comisiei pentru controlul asupra exportului de armament și neproliferării armelor de distrugere în masă. Comisia este obligată să publice informații, fără a menționa cifre concrete pentru contracte și companii.

Raportul arată că la baza unor licențe pentru export care însumează 1,26 mlrd. de euro în 2016 au fost realizate contracte de peste 1 miliard, ceea ce reprezintă un record al realizărilor de intenții fața de anii precedenți și arată stabilitatea afacerilor.

Actualul ministru al economiei, Emil Karanikolov, a declarat că industria de armament a realizat în ultimii ani creșteri record contribuind la dezvoltarea economică a țării și la renașterea unor importante zone industriale ...

Importatorul numărul 1 de armament bulgăresc este Irakul, cu 260 de mln. de euro, urmat de Arabia Saudită – 239 de mln., SUA – 98 de mln., Afganistanul – 55 de mln. și India – 34 de mln. Peste jumătate din export se îndreaptă spre Orientul Mijlociu.

În structura exportului predomină munițiile – a.z.categoria ML3 – 360 de mln. euro și rachetele și bombele din categoria ML4 - 370 de mln.

Raportul va fi supus aprobării guvernului și parlamentului. În anii precedenți s-au auzit voci din partea opoziției că armament bulgăresc exportat în țări din Orientul Mijlociu a ajuns în mâinile unor organizații nelegitime. Ministrul Economiei de atunci Bojidar Lukarski a declarat că țara nu este de vină că armamentul a fost revândut de cumpărătorii legitimi.

Actualul ministru al economiei, Emil Karanikolov, a declarat că industria de armament a realizat în ultimii ani creșteri record contribuind la dezvoltarea economică a țării și la renașterea unor importante zone industriale.

În 2016 Bulgaria şi-a mărit de două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor de armament românesc, faţă de anul precedent, ocupând locul doi în topul clienţilor României. În lista figurează 922 de aruncătoare de grenade antitanc, 278 de mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 și cantitate mare de muniții.

XS
SM
MD
LG