Linkuri accesibilitate

Bulgaria expulzează reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse


Arhimandritul Vassian, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria (colaj RFE/RL)
Arhimandritul Vassian, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria (colaj RFE/RL)

Bulgaria a anunțat pe 21 septembrie că expulzează un cetățean rus și doi belaruși pentru activități îndreptate împotriva securității și intereselor naționale ale țării. Este vorba de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse în țara din Balcani considerată până recent aliat „istoric” al Moscovei.

Într-un comunicat al Agenției de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei (DANS) se arată că cele trei persoane expulzate au lucrat pentru „a influența intenționat procesele sociale și politice din Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice ale Rusiei”.

Agenția nu a menționat numele complet al cetățenilor expulzați. Dar inițialele cetățeanului rus, N.Z., se potrivesc cu cele ale numelui secular al arhimandritului Vassian: Nikolai Zmeiev.

Mai devreme, ambasada Rusiei la Sofia condamna expulzarea a trei preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, inclusiv a șefului ei, arhimandritul Vassian.

Celor trei li s-a ridicat dreptul de ședere și li s-a interzis intrarea în Bulgaria pentru o perioadă de cinci ani.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat agenției de presă de stat ruse TASS că cei trei clerici au fost chemați la biroul pentru migrație și li s-a spus că trebuie să părăsească Bulgaria pentru că „reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Bulgariei”. Potrivit aceleiași surse, preoții au fost duși mai întâi cu un „microbuz al serviciului penitenciar” să-și ia lucrurile de acasă, apoi cu același vehicul la granița cu Serbia, unde li s-a dat drumul.

La începutul lunii septembrie, parlamentarul bulgar Atanas Atanasov a declarat că arhimandritul Vassian este „un reprezentant al serviciilor secrete ruse în sutană”.

Există indicii că arhimandritul Vassian a fost expulzat mai devreme, în septembrie, și din Macedonia de Nord, vecina Bulgariei, unde îndeplinea, prin cumul, ca și la Sofia, rolul de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În decembrie 2022, Biserica Ortodoxă Rusă din Sofia s-a confruntat cu proteste împotriva vizitei unui reprezentant de rang înalt al Patriarhiei Moscovei, invitat de arhimandritul Vassian. Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

În 2022, Bulgaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a expulzat 70 de diplomați ruși într-o mișcare ce a tensionat grav relațiile dintre cele două țări, care au legături istorice puternice, inclusiv din perioada comunistă.

XS
SM
MD
LG