Linkuri accesibilitate

Bulgaria: intensificarea protestelor și reacția guvernului Borisov


Următoarele zile vor fi decisive pentru evoluția protestelor antiguvernamentale. Miercuri va avea loc un miting național de protest și blocaje de drumuri și intersecții la Sofia și în toate orașele mari.

Bulgaria: intensificarea protestelor și reacția guvernului Borisov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Organizatorii au adresat un apel patronatului și celor două confederații sindicale să adere la acțiunile de protest.

Cei trei lideri neformali de la Sofia – avocatul Nikolai Hadjighenov, sculptorul Velislav Minekov și ziaristul Armand Babikian - au declarat că protestele nu au lideri politici pentru că se urmărește menținerea caracterului lor civic.

Predomină însă simpatizanții dreptei tradiționale al cărei lider, ex-ministrul justiției Hristo Ivanov, s-a desprins în ultimul timp prin mai multe acțiuni împotriva unor oligarhi apropiați de putere. Periodic, în fața protestatarilor vorbește președintele Rumen Radev, care primul a lansat îndemnul „Mutrele mafioților afară”, cerând demisia lui Boiko Borisov și cea a procurorului șef Ivan Gheșev.

Interesul este îndreptat și spre Uniunea Europeană, după ce laboratorul independent american Beryl Audio Forensics, folosit de FBI, de tribunale americane și canadiene, a confirmat autenticitatea înregistrării audio în care un bărbat cu voce ce seamănă cu cea a lui Borisov comentează într-un mod vulgar președinta parlamentului bulgar și lideri europeni, explică cum folosește instituții aparent independente ca să lovească în oameni de afaceri neascultători și promite că-o va „arde” pe ziarista de investigații Elena Ionceva, acum deputat european. Concluzia laboratorului american - vocea este cea a premierului, iar înregistrarea nu a fost manipulată, a anunțat Ionceva. Analiza tehnică a fost trimisă poliției belgiene care anchetează amenințările la adresa deputaților europeni.

Este așteptată reacția la aceste dezvăluiri a Partidului Popular European al cărui membru este partidul GHERB al lui Borisov.

Premierul este printre cei anchetați în Spania pentru posibilă spălare de bani prilejuită de achiziționarea unei vile și a unui magazin în Barcelona pe numele manechenei despre care mai multe medii sofiote afirmă că a fost prietena lui Borisov.

În scopul de atenua nemulțumirea cetățenilor, coaliția aflata la guvernare a anunțat, luni, noi măsuri anticriză. Toate pensiile vor fi majorate timp de trei luni cu 25 euro, vor fi distribuite ajutoare suplimentare familiilor sărace și oferite noi stimulente de menținerea locurilor de muncă în sectoarele celor mai grav afectate de criza.

Va fi majorată durată termenului de plată a ajutoarelor de șomaj. Va fi redusă de la 20% la 9% TVA la bere și vin, și în ramura transportului de călători în turism.

Valoarea noilor măsuri anticriză depășește 1 miliard de euro. Votul în parlament va avea loc vineri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG