Linkuri accesibilitate

Bulgaria investește masiv în aderarea la spațiul Schengen


La un punct de vamă în Bulgaria
La un punct de vamă în Bulgaria

Guvernul bulgar a alocat încă două milioane de euro pentru modernizarea sistemului de pază la frontiera cu Turcia.

Cheltuielile Bulgariei în ultimii zece ani pentru aderarea la spațiul Schengen au depășit cele pentru aderarea la UE și NATO, cumulate.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Guvernul bulgar a alocat încă două milioane de euro pentru modernizarea sistemului de pază la frontiera cu Turcia. Prin aceasta zonă pătrund în Bulgaria migranții ilegali care traversează țara în direcția Serbiei.

În ultimii zece ani numai cheltuielile Ministerului de interne în modernizarea sistemului de pază și observare au fost de 50 de milioane de euro. Suma depășește valoarea cheltuielilor cumulate prilejuite de aderarea Bulgariei la UE și NATO.

Alte 160 de milioane de euro pentru întărirea pazei la frontiera de sud au venit din fondurile Uniunii. Bulgaria a construit un zid de sârmă ghimpată dealungul frontierei, care însă este, după cum afirma lideri ai opoziției, de două ori mai scump și mai ineficient fața de instalații similare în Ungaria și Grecia.

În ultimul timp mai multe milioane din fondurile europene au fost cheltuite pentru punerea la punct în zona frontierei a unui sistem computerizat de observare și control. La realizarea sistemului care este unul din cele mai moderne în UE, au contribuit experți din țările membre. Pentru nevoile poliției de frontieră au fost achiziționate zeci de autoturisme de teren și căteva elicoptere.

Mai mulți lideri europeni au vizitat în perioada președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene frontiera bulgaro-turcă pentru a inspecta modul în care țara combate migrația ilegală și contrabanda. Fiecare vizită s-a încheiat cu laude la adresa polițiștilor bulgari de frontieră. Premierul ungar Viktor Orbån a declarat că frontiera bulgaro-turcă este cel mai bine păzită în cadrul Uniunii iar în combaterea migrației ilegale Bulgaria poate servi drept exemplu pentru multe alte țări.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că Bulgaria a îndeplinit încă în 2011 criteriile Schengen și are cea mai sigură frontieră în cadrul Uniunii. Trei-patru țări partenere evocă, însă, motive de amânare precum insuficiente reforme, corupție și crimă organizată.

Guvernul continuă să investească în realizarea unui plan de îmbunătățire a sistemului de pază adoptat în urmă cu un an. Președintele grupului parlamentar GHERB, ex-ministrul de interne Țvetan Țvetanov, a declarat că țara a închis practic frontiera verde cu Turcia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG